Pom fructifer, înalt de 6-10 m cu frunze eliptice, flori alb-verzui și fructe sferiee-alungite. Se cultivă în toate zonele țării, atât soiurile de vară cât și cele de toamnă. În scopuri medicinale se folosesc fructele recoltate la maturitate, consumate în stare proaspătă sau uscată și de asemenea frunzele.
Componenții principali: Vitamina A și în cantitate redusă vitaminele B și C, fier, calciu, fosfor, magneziu, potasiu, sodiu, mangan, apă, zahăr, hidrați de carbon, acizi, albumine, cenuși, celuloză.
Proprietăți: energetic, stimulent nervos și regenerator al nervilor, diuretic, laxativ, dezintoxicant, decongestionant hepatic.
Indicații:
Astenie, anemie, surmenaj, guță, reumatism, ateroscleroză, constipație, intoxicație alimentară, hepatism. Fructul proaspăt consumat dimineața pe nemâncate și înaintea meselor; prune proaspete cu pâine de secară (integrală) dimineața pe stomacul gol, contra constipației; cure de prune, câte 3 zile pe săptămâna (în arterioscleroză, obezitate, hipertensiune, reumatism). Pruna uscată are aceleași componente ca și pruna proaspătă: în cantități diferențiate, ambele fiind folosite de sportivi și copii în regimuri hipoazotate; recomandate datorită bogăției în zaharuri și hidrați de cărbune pentru reumatici, gutoși, arteriosclerotici, constipație, hemoroizi.