Funcționarii publici vor putea fi concediați sau mutați pe alte posturi și în perioada în care aceștia sunt în concediu de boală, în concediu de maternitate sau de creștere și îngrijire a copiilor, potrivit proiectului de modificare a Statutului funcționarilor publici.
Ministerul Administrației și Internelor a supus dezbaterii publice proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii 188/1999 privind Statutul funcționa-rilor publici.
Potrivit proiectului de act normativ, după intrarea în vigoare a modificărilor la Statutul funcționarilor pu-blici va fi abrogat articolul 36 din Legea 188/1999, potrivit căruia „în perioada concediilor de boală, a concediilor de maternitate și a celor pentru creșterea și îngrijirea copiilor, raporturile de serviciu nu pot înceta și nu pot fi modificate decât din inițiativa funcționarului public în cauză”.
Totodată, proiectul prevede că studiile universitare sau studiile de docto-rat nu sunt considerate forme de perfecționare profesională și nu pot fi finanțate din bugetul de stat sau din bugetul local.
Raportul de serviciu se suspendă de drept atunci când funcționarul public este încadrat la cabinetul unui demnitar, primar sau președinte al consiliului județean ori la cancelaria prefectului, precum și atunci când este desemnat de către autoritatea sau instituția publică să desfășoare activități în cadrul unor misiuni diplomatice ale României, unor organisme sau instituții internaționale, potrivit proiectului de act normativ.
Totodată, raporturile de serviciu se suspendă în perioada în care funcționarul public desfășoară activitate sindicală pentru care este prevăzută suspendarea în condițiile legii.
Pe perioada suspendării, raporturile de serviciu ale funcționarilor publici nu pot înceta și nu pot fi modificate decât din inițiativa sau cu acordul acestora.
Proiectul de act normativ face însă referire și la „situații temeinic justificate”, determinate de reducerea unor atribuții ale instituțiilor sau autorităților publice, în care funcționarul public va putea fi eliberat din funcție.
Totodată, în cazul în care o instituție sau autoritate publică nu poate funcționa normal din cauza absenței temporare a unor funcționari publici, conducătorul instituției sau autorității publice va putea dispune demararea procedurilor pentru ocuparea funcțiilor publice prin transfer, redistribuire, concurs sau alte modalități prevăzute în lege.
Proiectul mai prevede și că la încetarea raportului de serviciu, funcționarul public nu își mai păstrează drepturile dobândite în cadrul carierei, fiind astfel abrogat articolul 103 alineatul 2 din Legea 188/1999.