Prima zăpadă din această iarnă a făcut și primele victime. Un grav accident de circulație, în urma căruia o tânără de 27 de ani a murit, iar alte două persoane au fost rănite, s-a produs ieri, la ieșirea din Garoafa spre Focșani. De asemenea, alte două accidente, în urma cărora mai multe persoane au fost rănite ușor, s-au produs la Bizighești și Golești. Până ieri, la ora 15.00, la spital ajunseseră cinci persoane, victime ale accidentelor rutiere. Cu toate acestea, autoritățile spun că nu sunt pro-bleme. Primii fulgi, anunțați din timp de meteorologi, i-au izolat și pe localnicii din Vintileasca, autobuzul nemaiputând ajunge în comună.
Prima zăpadă din această iarnă a provocat și prima tragedie pe șoselele din Vrancea. O tânără de numai 27 de ani s-a stins din viață în urma unui accident produs pe E85. Tânăra, care locuiește în București, a murit pe loc, medicii ajunși la fața locului nemaiputând face nimic pentru a-i salva viața. Accidentul s-a produs în jurul orei 13.00, la ieșirea din localitatea Garoafa spre Focșani. Potrivit polițiștilor, șoferul unui autoturism marca Fiat Punto, Florian Sebastian Å., din București, nu ar fi adaptat viteza la condițiile de caro-sabil acoperit cu polei, a pierdut controlul asupra direcției de mers și a pătruns pe contrasens, unde s-a izbit de alte două mașini. În urma impactului violent, Ana Laura M., de 27 de ani, din București, care se afla pe bancheta din dreapta față a autoturismului Fiat, a murit pe loc, iar șoferul și pasagerul din spate, George R., ambii din București, au ajuns la spital. Este posibil ca șoferul Fiat-ului să fi vrut să depășească un tir, apoi a pierdut controlul asupra direcției de mers, a pătruns pe contrasens unde s-a izbit de un autoturism marca Iveco condus de Ticu P., din Piatra Neamț, iar apoi a acroșat un autoturism marca Daewoo. Autoturismul Fiat s-a făcut acordeon, iar tânăra din dreapta nu a mai avut nicio șansă.
Polițiștii spun că nu este exclus ca prima dată Fiatul să fi acroșat tirul, apoi să fi ajuns în autoturismul Iveco, concluzia fiind trasă din cauza faptului că rezervorul tirului era spart. „Din primele cercetări reiese că șoferul unui autoturism marca Fiat Punto, în timp ce se deplasa pe direcția Focșani – Tișița, ar fi pierdut controlul asupra direcției de mers, a pătruns pe contrasens și a intrat în autoutilitara marca Iveco, apoi a acroșat autoturismul marca Daewoo Matiz. În urma accidentului, a rezultat decesul unei persoane și rănirea altor două, toate din autoturismul marca Fiat Punto. Continuăm cercetările pentru a stabili cu exactitate împrejurările în care s-a produs accidentul”, a declarat subcomisarul Cătălin Candea, din cadrul Serviciului Poliției Rutiere Vrancea.
Martorii prezenți la fața locului ne-au povestit că autoturismul marca Fiat a început pur și simplu să se învârtească pe asfalt și s-a izbit de mașinile care circulau în jur. Nu este exclus ca mașina să fi derapat, pe jos fiind adunată puțină zăpadă cu gheață, mai ales că în cursul zilei de ieri a fost și lapoviță.
Circulație în condiții de iarnă
Cu toate acestea, autoritățile spuneau, ieri, că în județ nu au fost probleme deosebite. „Se circulă în condiții de iarnă pe toate drumurile din județ. Pe drumuri nu au fost probleme deosebite. Dimineață, la Nănești, pe o distanță de 5-6 kilometri vântul a spulberat puțin zăpada, dar s-a circulat. Accidentul mortal care s-a produs ieri, cred că a avut la bază neatenția. Åoferii s-au obișnuit cu vremea bună, iar acum au uitat să mai adapteze viteza la condițiile de drum. Au fost împrăștiate și materiale antiderapante. Stăm în permanență pe drumuri pentru a vedea în ce condiții se circulă, dar și dacă apar probleme”, a spus comi-sarul șef Viorel Gheorghe, șeful Poliției Rutiere.
Ieri, pe drumurile județene se circula tot în condiții de iarnă, iar drumarii acționau cu utilaje cu lamă și material antiderapant pentru a evita blocajele în trafic. „Pe drumurile județene se acționează cu utilaje cu lamă și material antiderapant încă din noaptea de marți spre miercuri. În zona de munte, stratul de zăpadă are o grosime cuprinsă între 5 și 7 centimetri. Se circulă în condiții de iarnă pe toate drumurile județene”, a afirmat Iulian Matache, directorul Direcției de Dezvoltare din cadrul Consiliului Județean Vrancea. Aseară, au început să apară probleme mai seriose de DN 2L Panciu – Soveja și DN 2D Focșani-Andreiașu, pe porțiunea de drum dintre Focșani și Odobești. „Avem semnale de la șoferi, dar și de la poliție că pe aceste drumuri ar fi probleme mai mari din cauza poleiului. Deocamdată, nu am închis niciun drum, dar dacă va fi nevoie vom face acest lucru”, a spus Lucica Chiper, șefa Secției de Drumuri Naționale Vrancea.
Poleiul a pus probleme pe aceste drumuri. Drumul spre Odobești a fost ocolit, ieri, de transportatorii de călători. Microbuzele au fost nevoite să aleagă rute ocolitoare, prin Câmpineanca, pentru a putea transporta călătorii în siguranță la destinație.
Agitație în Eurogara Focșani
Nici traficul feroviar nu a fost ferit de primii fulgi de nea, anunțați din timp de meteorologi. Călătorii au fost nevoiți să stea aproximativ o oră în Eurogara Focșani, după ce trei locomotive s-au defectat din cauza gheții formate pe firele de înaltă tensiune. Până când locomotivele defectate au fost înlocuite cu altele, venite de la Mărășești, călătorii s-au umplut de nervi. Așteptarea a venit după o altă întârziere, cauzată de furtul mai multor cabluri electrice de la calea ferată, în apropiere de București.
Primăria Focșani așteaptă un semn
Prima zi de iarnă a venit cu probleme și pe străzile Focșaniului. Cu toate că autoritățile susțin că s-a intervenit prompt pentru ca circulația să se desfășoare în condiții cât mai bune, ieri pe străzile munici-piului, șoferii circulau cu viteză redusă și cu atenție sporită. Stratul de zăpadă care s-a așezat pe timpul nopții de marți spre miercuri s-a tasat, astfel că în cursul zilei de ieri, tamponările au fost inerente. Primarul Decebal Bacinschi nu era îngrijorat, ieri, în pri-vința intervenției Direcției de Dezvoltare și Servicii Publice din cadrul Primăriei. „Utilajele sunt pregătite. Dacă se impune, vom interveni, dar deocamdată nu se pot scoate utilajele pentru că stratul este subțire. Azi noapte (ieri noapte-n.r.) am dat cu sare și nisip în principalele intersecții din oraș. Până la această oră (aseară-n.r.) nu am avut probleme”, ne-a declarat Decebal Bacinschi. Edilul spune că așteaptă doar un semn de la poliție și ime-diat va interveni cu soluția specială, achiziționată de la Bacău. Administrația locală a cumpărat 40 de tone de astfel de soluție.
De asemenea, Direcția de Dezvoltare este pregătită și cu 400 de tone de sare și nisip pentru a trece cu bine peste sezonul rece. „Dacă se răcește și mai tare, vom interveni cu soluția specială pentru a evita poleiul”, a adăugat Bacinschi. Polițiștii spun că în Focșani s-a împrăștiat material antiderapant inclusiv în noaptea de marți spre miercuri, în jurul orelor 3.00.
Rata nu a ajuns la Vintileasca
Prima ninsoare din această iarnă a izolat de lume și o localitate din Vrancea. Ieri, comuna Vintileasca nu avea acces la transportul în comun. Populația din zonă a fost nevoită să parcurgă la pas circa 20 de kilometri pentru a ajunge la Jitia, acolo unde s-a oprit autobuzul. Cu toate că zăpada nu măsura mai mult de șase centimetri, în Vintileasca drumul era impracticabil. „Autobuzul de la ora 10.00 nu a mai ajuns la Vintileasca. S-a pus polei și dacă vrea cineva să plece, riscă să ajungă în șanț. Nu s-a intervenit cu nimic până la această oră. Am sunat la Situații de Urgență și mi-au spus că o să ia măsuri”, ne-a declarat Marian Georgescu, primarul comunei Vintileasca. În schimb, șefa Secției de Drumuri Naționale Vrancea, Lucica Chiper, a susținut că nu a primit nicio informare de la Vintileasca și că nici nu s-a închis acest drum. Ba mai mult, l-a luat la rost pe primarul localității și i-a recomandat să acționeze cu… ce are, deoarece prioritate au drumurile intens circulate! „Nu am primit nicio informare de la Vintileasca cum că ar fi probleme în trafic. Domnul primar să acționeze cu ceea ce are! Pentru noi, prioritate sunt drumul european și cele pe care traficul este intens. Nu pot să las europeanul și să merg la Vintileasca, mai ales că nu ni s-a comunicat nimic de acolo”, a susținut Lucica Chiper.
Åi la Poiana Cristei s-au înregistrat dificultăți în trafic. Ieri, lapovița și ninsoarea și-au făcut de cap, iar primarul Vlad Petruș a precizat că s-a intervenit dinspre Cotești cu plug, autogredere și lama din dotarea primăriei. „S-a intervenit dinspre Cotești cu utilaje. Se circulă în condiții de iarnă. La noapte (azi noapte-n.r.), dacă îngheață, vor fi probleme”, a afirmat edilul. Primăria Poiana Cristei s-a pregătit cu 10 tone de nisip pentru această iarnă și dacă va fi nevoie, va împrăștia mate-rialul pentru a se circula în siguranță.
Nici în comuna Jitia nu au ajuns mașinile de intervenție pentru a degaja drumul. Primarul comunei Jitia, Neculai Noapteș, a spus că până în localitatea pe care o reprezintă s-a circulat. „S-au depus circa 5-6 centimetri de zăpadă. Până la noi se circulă, nu este atât de rău. Până acum nu s-a intervenit cu nimic, dar avem și noi ceva nisip și buldoexcavator și dacă este nevoie o să dăm și noi o mână de ajutor”, a adăugat primarul localității Jitia.
Conduceți prudent!
Aseară, situația drumurilor din județ era atent monitorizată de autorități.Comisarul șef Alexandru Cara a susținut că dacă nu se va mai putea circula din cauza poleiului, atunci se va lua și măsura închiderii drumurilor cu probleme. „Deocamdată nu s-a închis niciun drum, dar dacă poleiul va crea probleme, atunci vom lua și această măsură”, a spus acesta. De asemenea, Alexandru Cara le recomandă șoferilor să fie foarte atenți în trafic și să nu plece la drum înainte de a se informa cu privire la starea vremii și nici înainte de a-și echipa mașina corespunzător.
Åoferii trebuie să conducă prudent și să reducă viteza de deplasare, având în vedere faptul că trecerea de la aderența uscată la cea umedă a creat întotdeauna probleme celor imprudenți. Totodată, conducătorii de autovehicule trebuie să respecte cu strictețe regulile de circulație. „Înaintea plecării în călătorie, vă sfătuim să vă informați asupra traseului ales, precum și despre condițiile meteo rutiere prognozate pentru zona tranzitată și să adaptați permanent viteza la condițiile meteo și de drum. Când vă deplasați în coloană, evitați să depășiți. Această manevră nu vă scurtează semnificativ timpul de deplasare, însă vă poate pune viața în pericol. Totuși, când depășirea este absolut necesară, asigurați-vă temeinic înaintea efectuării acestei manevre și semnalizați din timp intenția dumneavoastră. Totodată, asigurați funcționarea corespunzătoare a sistemelor de iluminare-semnalizare, cât și a celui de climatizare/dezaburire, pentru a vedea și a putea fi văzuți în trafic”, a afirmat comisarul șef Alexandru Cara. Åoferii trebuie să-și echipeze mașinile cu pneuri de iarnă, lanțuri și material antiderapant.