Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

PDL vrea să „căpuşeze“ recensământul agricol


PDL a încercat să își impună oamenii printre recenzorii care încep, de astăzi, recensământul agricol în județ. De la nivelul prefectului Ion Oprea, directorului Direcției Agricole, Costică Neață, s-a încercat introducerea pe lista recenzorilor a „specialiștilor agricoli”, care chipurile ar fi singurele persoane care pot număra găinile și vacile dintr-o gospodărie. Recensământul agricol se derulează în perioada 2 decembrie-31 ianuarie. Vor fi inventariate toate exploatațiile agricole din România iar cei care nu vor să ofere informații riscă o sancțiune de până la 1.000 lei.

PDL a încercat să politizeze și acțiunile statistice din cadrul recensământului agricol care debutează astăzi. Pentru câteva sute de lei, șefii portocalii au încercat să își impună membrii de partid pe lista recenzorilor care vor bate la porțile țăranilor pentru interviuri. De această dată, presiunile exercitate de pedeliști sunt denumite „recomandări”.
La începutul lunii noiembrie, după finalizarea listelor cu membrii comisiilor locale, chiar prefectul Ion Oprea a recomandat ca „pe lângă persoanele care fac parte de drept din aceste comisii să fie incluși și specialiști din domeniul agricol”. Acțiunea prefectului depășește prevederile legale deoarece chiar actele normative care stabilesc organizarea referendumului spun că recenzorii, recenzorii-șefi și coordonatorii „trebuie selectați din rândul specialiștilor agricoli, al specialiștilor în economie, informatică, precum și al altor categorii de persoane, cu studii superioare sau medii”.
Pe de altă parte, după cum a afirmat directorul Direcției Județene de Statistică, Rodica Negruț, persoanele care fac munca de teren, intervievează țăranii, trebuie să fie cunoscute în localitate și trebuie să știe cum să completeze formularele complexe folosite la recensământ. Nu în ultimul rând, termenul limită pentru întocmirea listelor a fost 29 octombrie.

Informațiile sunt confidențiale

Toate informațiile furnizate de cetățeni sau societăți co-merciale sunt confidențiale și sunt colectate în scop statistic. Directorul Direcției Județene de Statistică, Rodica Negruț, care asigură secretariatul tehnic al Comisiei Județene pentru recensământ, a explicat că aceste informații nu vor fi utilizate pentru stabilirea de noi impozite, ci vor contribui la cunoașterea mărimii, dispunerii și a nivelului de dotare a exploatațiilor. Recenzorii vor cere informații precum destinația producției, metodele tehnologice utilizate, accesarea fondurilor europene, nivelul de pregătire a deținătorului bunurilor etc..
„De două ori pe săptămână vor fi transmise date despre stadiul completării formularelor”, a precizat directorul Direcției de Statistică.
Toate datele culese vor fi prelucrate întâi la nivel teritorial, în perioada martie-noiembrie 2011, iar apoi la nivel central, în perioada decembrie 2011-iunie 2012, urmând ca rezultatele finale să fie transmise EUROSTAT pe 30 iunie 2012.

Amenzi de 1.000 lei

Recensământul agricol începe pe 2 decembrie cu etapa culegerii datelor de teren. Această etapă se va finaliza pe 31 ianuarie 2011. La nivelul județului au fost stabilite 729 sectoare și 129 secții de recensământ. Un recenzor va culege datele dintr-un sector ce cuprinde între 180-200 exploatații agricole individuale. Recenzorii vor merge din poartă în poartă și vor completa formularele complexe care au fost distribuite comisiilor locale.
Conform actelor normative, refuzul de a furniza informații în cadrul recensământului se sancționează cu amendă de maxim o mie de lei. De asemenea, utilizarea datelor confidențiale în alte scopuri poate fi sancționată cu amenzi de până la 1.500 lei.

Cine face recensământul ?

73 coordonatori
129 recenzori șefi
729 recenzori
230 rezerve

Indemnizații

Coordonatorii și recenzorii-șefi primesc 55 lei pe zi de activitate, pentru cel mult 25 de zile efectiv lucrate, respectiv pentru cel mult 23 de zile efectiv lucrate.
Recenzorii primesc 50 lei pe zi de activitate, pentru cel mult 20 de zile efectiv lucrate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?