Municipiul Focșani ar trebui să aibă cinci farmacii non-stop, în condițiile în care acum există una singură. Åi municipiul Adjud ar trebui să aibă cel puțin o farmacie non-stop, în prezent nefiind nici măcar una. Așa prevede noua Lege a Farmaciei, care va intra în vigoare de la anul și ale cărei criterii au fost anunțate, săptămâna trecută, de ministrul Sănătății, Cseke Atilla.
Potrivit Fevroniei Stoica, președintele Colegiului Farmaciștilor Vrancea, acest lucru ar fi aplicabil, dar lipsa de fonduri nu permite. „Ar putea fi mai multe farmacii non-stop în Focșani, dar pentru ca o farmacie să se angajeze într-un program non-stop trebuie să aibă minim patru angajați. Mai multe farmacii ar putea face gardă prin rotație, o dată pe săptămână, și ar fi de preferabil să fie unități farmaceutice din cartiere, nu doar din centru. Farmaciștii au înțeles că trebuie să meargă către pacient, dar dacă nu ar fi blocajele financiare fără precedent, acest lucru ar fi aplicabil”, a declarat aceasta. În Focșani, o singură farmacie asigură permanența pentru aproximativ 105.000 de locuitori, iar în celelalte orașe din județul Vrancea nu există farmacii cu program permanent. Potrivit noilor reglementări, asigurarea asistenței farmaceutice permanente a populației este obligatorie pentru minim o farmacie, în loca-litățile cu cel puțin 20.000 de locuitori. Metodologia de funcționare se va stabili, conform Ordinului ministrului, adoptat cu consultarea Colegiului Farmaciștilor din România, în termen de 60 de zile de la adoptarea Legii.
***
Noua lege prevede ca farmacia să fie înființată și să funcționeze ca o societate comercială în care farmacistul este asociat unic sau în asociații de farmaciști care dețin cel puțin 51% din acțiuni, astfel ca farmacistul să fie mai preocupat de buna asigurare a serviciilor din unitate. „O lege ca asta a existat până în 1997, dar atunci s-a modificat într-un fel cum nu exista în niciuna din țările europene. De ani de zile, Colegiul Farmaciștilor a solicitat o lege europeană a farmaciilor și este de admirat că un ministru care stăpânește mai bine limba maghiară, a înțeles cel mai bine, în limba română, o lege a farmaciilor. Legea asta vine în sensul protecției pacientului care trebuie să fie consiliat profesionist și corect, fără a fi prioritar interesul economic”, a declarat Fevronia Stoica, președintele Colegiului Farmaciștilor Vrancea. De asemenea, noua lege a farmaciilor prevede că farmacistul-șef va conduce o singură unitate și doar dacă are doi ani experiență. Dacă până în prezent farmacistul-șef conducea unitatea doar în baza unui certificat de membru al Colegiului Farmaciștilor din România, conform noii prevederi legale va putea deveni farmacist-șef doar farmacistul care va face dovada unei experiențe de cel puțin doi ani în profesie. „Impunerea experienței de minim doi ani este un lucru foarte bun, deoarece pe băncile facultății nu se cumulează experiență practică ci doar teoretică, iar experiența în domeniu e cea care își spune cuvântul”, a mai explicat Fevronia Stoica. Noua Lege a Farmaciei prevede ca înființarea unei farmacii comunitare în me-diul urban să se realizeze în funcție de numărul de locuitori și la o distanță de minimum 500 m de o altă farmacie comunitară.
Farmaciile, interzise în centre comerciale, gări și aerogări
De asemenea, în noua formă a legii s-a eliminat excepția înființării farmaciilor în centre comerciale, gări și aerogări. Prin excepție de la criteriul demografic, vor mai putea fi deschise unități farmaceutice doar pe o rază de 100 m de spitalele care au compartimente de permanență sau UPU, cu condiția ca farmacia să aibă orar permanent. Farmaciile care s-au înființat în anumite centre comerciale din Focșani, vor funcționa în continuare și vor putea elibera medicamente pacienților.
Medicamentele expirate se vor returna
În noua lege sunt incluse și prevederi în premieră, astfel că va fi interzisă vânzarea pe internet a medicamentelor de către farmaciile comunitare, măsura urmărind realizarea calității actului farmaceutic. De asemenea, farmaciile și drogheriile vor fi obligate să primească de la pacienți medicamentele expirate pentru a fi distruse în condițiile legii. „Farmaciile vor primi înapoi medicamentele expirate de la pacienți, în mod gratuit. Problema este că firmele care sunt specializate în neutralizarea acestor medicamente percep sume mari pe kilogramul de medicament. Nu știu de unde vom avea fondurile respective, o să vedem cine o să ne dea sumele de bani”, a explicat Fevronia Stoica. Ne-respectarea acestor prevederi reprezintă contravenții și vor fi sancționate, conform prevederilor legale.