Consiliul Judeţean dă bani pentru proiectele europene

0
230


Consilierii județeni vor discuta, astăzi, rectificarea bugetului județului pentru a asigura partea de cofinanțare necesară derulării proiectelor europene. Fondurile suplimentare vor fi alocate pentru ,,Sistemul de management al deșeurilor”, „Drumul de Glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial”, modernizarea și reabilitarea DJ 204 E Mărășești-Panciu dar și pentru lucrările de modernizare a Centrului Åžcolar pentru Educație Incluzivă „Elena Doamna”, proiecte cu finanțare europeană inițiate de președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan.

Consilierii județeni vor discuta, astăzi, în cadrul ședinței ordinare, alocarea suplimentară de fonduri pentru proiectele finanțate cu fonduri nerambursabile și derulate de Consiliul Județean Vrancea. Fondurile suplimentare provin din economiile și încasările suplimentare din venituri proprii ale administrației județene.
Rectificarea bugetară era necesară după ce, în luna august, birocrații portocalii din Ministerul Finanțelor Publice au „mutat” peste 8 milioane de lei din conturile Consiliului Județean din trimestrul III în trimestrul IV, lăsând practic fără bani toate proiectele aflate în derulare cu finanțare europeană. Motivarea finanțiștilor a fost una stupefiantă: Consiliul Județean avea prea mulți bani în contul de trezorerie. Președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, a declarat atunci că în cont se aflau peste 4 milioane de lei, bani virați de Uniunea Europeană pentru prefinanțarea cu 30% a șapte proiecte europene. Astfel, printr-o decizie aberantă au fost lăsate fără cofinanțare proiecte precum „Drumul de Glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial”, modernizarea și reabilitarea DJ 204 E Mărășești-Panciu și a DJ 205R Cotești-Poiana Cristei dar și lucrările de moder-nizare a Centrului Åžcolar pentru Educație Incluzivă „Elena Doamna”.
Fondurile au fost „mutate” în trimestrul IV însă, ulterior, Guvernul a aprobat o rectificare negativă prin care au fost tăiate 25% din fondurile alocate pentru ultimul trimestru din 2010.

Bani pentru „Vrancea Curată”

În acest context, Consiliul Județean s-a văzut pus în situația de a găsi orice soluție legală pentru a salva proiectele europene compromise de politica catastrofală a unui Guvern incompetent. Raportul atașat proiectului de hotărâre ce va fi discutat în plenul Consiliului Județean prevede suplimentarea cu 2,9 milioane lei pentru programul ,,Sistemul de management al deșeurilor”- Vrancea Curată. Pentru modernizarea și reabilitarea DJ 204 E Mărășești-Panciu vor fi virate 1,3 milioane lei.
Pe lista proiectelor cu suplimentări de fonduri se mai află „Modernizarea Centrului Åžcolar pentru Educație Incluzivă Elena Doamna – 1,6 milioane lei,  „Consolidare, modernizare și dotare cu echipament Mihălceni” – 190 mii lei.
„Ca să ai bani pentru infrastructură ai nevoie de creație, de proiecte eligibile, să îndeplinești toate condițiile și după care trebuie să urmezi toată procedura de implementare a proiectelor respective. Ai proiecte eligibile, reușești să accesezi fonduri structurale, fondurile din Programul Operațional Regional(POR), fondurile care au fost pentru preade-rare, respectiv ISPA, PHARE și SAPARD, nu ai proiecte eligibile, nu primești niciun ban. Nu îți dă nimeni niciun cadou, la niciun județ și la nicio localitate, dacă nu știi să faci proiecte pentru a accesa aceste fonduri”, a afirmat președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan.

Conducere interimară la DGASPC

Consiliul Județean va stabili, în ședința ordinară de astăzi, conducerea interimară a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vrancea (DGASPC). Începând cu luna septembrie a acestui an, după eliberarea din funcție a fostului director general Toader Ghețu, conducerea interimară a fost asigurată de Daniela Nicolaș. Potrivit Hotărârii Consiliului Județean Vrancea nr. 105/14.09.2010, Daniela Nicolaș a fost desemnată în funcția de director general al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vrancea, pe o perioadă de trei luni.

260 milioane euro, valoarea proiectelor europene

Consiliul Județean are în derulare proiecte finanțate de Uniunea Europeană în valoare de 260 milioane de euro. Doar anul acesta, Consiliul Județean a accesat fonduri europene în valoare totală de aproximativ 775 milioane de lei (7.750 de miliarde de lei vechi-n.r.).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here