Zeci de istorici români au participat, sâmbătă, la sesiunea științifică anuală organizată la Focșani, în Muzeul Unirii. Sesiunea a debutat cu omagierea profesorului Ioan Scurtu, cu prilejul împlinirii vârstei de 70 de ani dar și comemorarea a 70 de ani de la tra-gicul sfârșit al marelui istoric Nicolae Iorga. Evenimentul a fost cu atât mai special cu cât la Focșani a fost prezent și vicepremierul Republicii Moldova, profesorul universitar Ion Negrei. Acesta a donat Muzeului Vrancei atât volume de cărți despre abuzurile comise în perioada sovietică în Republica Moldova cât și o poză cu Sfatul Å¢ării de la 1918 care a înfăptuit unirea Basarabiei cu România.
Directorul Muzeului Vrancei, istoricul Horia Dumitrescu, a arătat că sesiunea reprezintă un eveniment cultural național atât prin momentul desfășurării cât și prin problematica dezbătută sau sărbătorirea istoricului Ioan Scurtu, președintele secției de istorie a Academiei Oamenilor de Åtiință și președintele Societății de Åtiințe Istorice din România.
„Fără o falsă modestie, mărturisesc mândria pe care o încerc la gândul că evenimentul are loc în Focșanii regăsiți alături de Alba Iulia, Chișinău, Cernăuți, Iași și București pe strălucitoarea salbă a orașelor unirii, în Vrancea, ținut al jertfei și biruinței, piatră de temelie a României Mari”, a afirmat Horia Dumitrescu.
Acesta a evidențiat că manifestarea este rezultatul continuului sprijin al Consiliului Județean. „Focșaniul a devenit un adevărat și indiscutabil centru cultural al țării, o oază de spiritualitate românească închinată neamului și istoriei sale”, a precizat directorul Horia Dumitrescu.
Prezent la eveniment, vicepreședintele Consiliului Județean, Mircea Diaconu, a transmis mesajul șefului administrației județene către profesorul Ioan Scurtu. „Momentul acesta aniversar are, pentru mine, înțelesuri mult mai profunde, mult mai trainice. Este momentul în care Omul și Scriitorul de Istorie, cel care a lăsat românilor de ieri, de azi și de mâine, o operă – Carte de Învățătură, este sărbătorit într-un loc și cadru încălzit și vibrând de răsuflarea fierbinte a miilor și miilor de soldați și ofițeri români, porniți în iureșul morții întru făurirea visului de aur al neamului nostru: desăvârșirea Unității Naționale, a României Mari, slobodă și prosperă, stăpână pe destinul ei istoric”, se arată în mesajul președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan. Manifestarea de la Focșani a fost organizată de Muzeul Vrancei și Centrul de Istorie și Civilizație Europeană al filialei Iași a Academiei Române.