Omul nu trăiește izolat de mediul care îl înconjoară. Este în contact cu lumea din afară, iar cunoașterea realității se face cu ajutorul celor 5 simțuri: văzul, auzul, mirosul, pipăitul și gustul. Organul auzului și echilibrului, urechea, se compune din 3 părți: urechea externă, mijlocie și internă.
Cerumenul este singurul produs uman ce conține cupru. În componența cerumenului intră: apă, proteine, acizi grași, colesterol, acid cerotique, săruri minerale de sodiu, magneziu, potasiu, calciu, fosfor și cupru. Creșterea sau scăderea cantității de cerumen depinde de mai mulți factori: oscilații de temperatură, stimulări mecanice și medicamentoase, traumatisme emoționale, reacții psihice. La unele persoane cerumenul se acumulează în conduct formând un veritabil dop, de consistență și culoare variabilă. Dopul nu se formează deodată, ci în timp îndelungat, el fiind bine suportat atât timp cât există un spațiu între masa sa și peretele conductului pentru a permite o audiție normală. Alteori apare scăderea de auz (hipoacuzie de transmisie), senzația de plenitudine, zgomote auriculare, autofonie, vertij, durere. Niciodată nu se scoate dopul de cerumen de către persoane neautorizate prin diverse manevre și cu diferite obiecte, care pot să-l împingă spre timpan și să producă leziuni, sângerări, infecții.
Dopul se poate elimina prin spălătură auriculară cu apă caldă la 37 grade C, dacă pacientul nu a prezentat anterior perforații ale membranei timpanice sau nu are în prezent un proces supurativ acut. Do-purile vechi și uscate se îndepărtează fie prin extragere cu un cârlig de corp străin, fie prin spălătură auriculară efectuată după înmuierea acestora.