De la 1 ianuarie 2011, vrâncenii vor fi nevoiți să plătească o serie de servicii me-dicale care, până acum, erau gratuite. Bolnavii vor scoate bani din buzunar când vor merge la medicul de familie, la medicul specialist și chiar când vor dori să se interneze în spital pentru a se trata de diverse afecțiuni. În schimb, ei vor primi un tichet moderator pentru sănătate, cu care se face dovada realizării actului medical și a plății acestuia. Valoarea tichetului nu trebuie să depășească 600 de lei pe an.
Vrâncenii sunt revoltați de introducerea mecanismului de coplată de către Ministerul Sănătății din 2011. Ei sunt de părere că acest lucru e „aceeași Mărie cu altă pălărie”. „Nu mi se pare corect să plătesc pentru niște servicii medicale care, în mod normal, mi se cuvin în mod gratuit. După ce că sala-riul e cum e, trebuie să mai plătesc și pentru sănătatea mea, care până acum era cât de cât gratis”, a declarat Adina Alexe, din Vulturu. Oamenii mai sunt de părere că introducerea mecanismului de coplată este o altă găselniță găsită de guvernanți pentru a să-răci populația. „De la Bă-sescu ni se trag toate! El ruinează țara asta, care și așa e vai de capul ei. După ce că mai dăm mici atenții medicilor ca să ne trataze cât de cât mai bine, acum trebuie să mai și plătesc serviciile medicale care erau gratuite. Plătesc și la asigurările de sănătate și la medicul de familie, nu se mai poate! E dramatic ceea ce se întâmplă! Aceeași Mărie cu altă pălărie!”, a declarat Luciana Toader, din Focșani.
Servicii…de calitate
Reprezentanții sistemului de sănătate din Vrancea sunt de acord cu introdu-cerea mecanismului de coplată de la 1 ianuarie și cred că acest lucru va duce la creșterea calității serviciilor medicale oferite. „Introducerea sistemului de coplată vine în ajutorul sistemului medical. Așa o să scadă acordarea atențiilor pentru medici și, în plus, calitatea actului me-dical o să fie crescută. Acum foarte mulți pacienți se duc la UPU dacă îi doare o mână, capul sau un picior pentru că beneficiază de servicii medicale gratuite, evitând să mai treacă pe la medicul de familie. Mecanismul de coplată va reduce numărul pacienților care ajung la UPU pentru probleme minore”, a declarat Cătălin Graur, directorul Direcției de Sănătate Publică Vrancea. „Coplata repre-zintă contribuția personală a asiguratului pentru anumite servicii medicale, având, printre altele, rolul de a contribui la creșterea calității actului medical și asigurarea unui sistem de sănătate competitiv. De asemenea, coplata va ge-nera responsabilizarea asiguraților, o mai bună monitorizarea a cheltuielilor și eficientizarea acestora”, a declarat Iustina Micu, purtător de cuvânt al Casei de Asi-gurări de Sănătate Vrancea.
Cine nu plătește?
Există și categorii de persoane care nu vor trebui să plătească serviciile me-dicale. Acestea sunt persoanele cu afecțiuni, incluse în programele naționale de sănătate, pacienții care be-neficiază de servicii acordate în situațiile de urgență medico-chirurgicală, până la stabilizarea bolnavului: urgențe chirurgicale, respectiv accidente rutiere, casnice (electrocutare, arsuri etc), de muncă, plăgi prin tăiere, împușcare, înțepare, apendicite acute, pancreatită acută, colecistită acută, fracturi, etc. și urgențe medicale, respectiv infarct miocardic, accidente vasculare cerebrale, come, colică biliară, renală, și dacă pacientul se internează în spital prin UPU, CPU sau Camera de Gardă, bolnavii cu afecțiuni endemo-epidemice: boli infecțioase acute (meningite, encefalite) până la stabilizarea bolnavului, boli transmisibile, până la negativare. De asemenea, pentru naștere nu se încasează coplata, dar nici în cazul pensionarilor cu un venit de sub 700 lei pe lună, copiilor până la vârsta de 18 ani, tinerilor de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani fără venituri și bolnavilor incluși în programele naționale de sănătate, dacă nu realizează ve-nituri din muncă.
Cât plătim:
Consultațiile medicului de familie – 5 lei
Vizitele la domiciliu în afara programului de lucru de 7 ore – 15 lei
Consultația la medicul specialist din ambulatoriu – 10 lei
Consultația la medicul specialist în afara programului de lucru – 20 lei
Spitalizarea de zi – 10 lei
Spitalizarea continuă – 50 de lei pe episod de internare