Laborator de geografie în aer liber

0
584


Un profesor de la Åžcoala „Anghel Saligny” din Focșani a transformat o parte din curtea unității de învățământ într-un spațiu adecvat studiului geografiei. Octavian Dragomir este un tânăr dascăl pasionat de meseria sa, dar și de materia pe care o predă de 10 ani de zile: geografia.

Pasionat de știința pământului, Dragomir a luat inițiativă și a realizat în curtea școlii un spațiu, unde poate lucra eficient cu elevii și îi poate învăța lucruri utile din domeniul geografiei. Pentru că nu a avut suficiente fonduri pentru a realiza un spațiu mai complex și mai elaborat,  Octavian Dragomir a folosit multe materiale pe care le-a recondiționat și le-a făcut să arate bine.
Așa se face că ori de câte ori este nevoie să le explice elevilor și să le arate mai mult decât ar fi putut face consultând manualele, profesorul îi duce pe copii în părculețul în care a amplasat o stație meteo clasică, un heliograf și alte instrumente utile în măsurătorile geografice. „Am amenajat acel spațiu pentru a realiza orele de geografie în aer liber. Ideea nu este nouă, am încercat acum trei ani să demarez acest proiect, dar nu am reușit deoarece nu am avut posibilități materiale. Cele mai multe dintre mate-rialele folosite au fost recondiționate. Am realizat un teren în care să se desfășoare o parte dintre acti-vitățile de la ora de geografie. De fiecare dată când am nevoie să arat ceva, merg acolo”, mărturisește cu mândrie profesorul Octavian Dragomir. Spațiul este structurat pe trei secțiuni de studiu, în așa fel încât materialul didactic prezentat elevilor să fie cât mai variat.
Pe lângă elementele tocmai amintite, pe care profesorul le îngrijește cu mult drag, pentru că știe că îi sunt de mare ajutor în predarea lecțiilor în aer liber, a mai fost creată și o platformă geomorfologică. Se regăsesc formele majore de relief, relieful structural, relieful litoral, țărmul și elementele țărmului, relieful pe-trografic și relieful fluvial, ce cuprinde elementele văii și altele.
A treia secțiune este colecția de roci și roci mi-nerale. Profesorul a reușit să strângă materiale din toată țara, din toate drumețiile pe care le-a realizat. Este practic natura în miniatură, adusă în mijlocul celor mici.
Totul se completează cu arborii care înconjoară totul, iar copiii sunt încântați de ideea profesorului, care face din orele de geografie o adevărată aventură, combinată cu pasiunea fără margini a dascălului de a împărtăși din dragostea sa pentru științele pământului. „Materialele le-am adus cu ajutorul unor oameni de bine, sponsorii m-au ajutat foarte mult. Acest spațiu este foarte util, iar orele de geografie se învață pe teren, dar nu întotdeauna poți merge pe teren. Atunci terenul acesta geografic este un substitut foarte bun”, a adăugat profesorul.

Iubit de elevi

Profesorul Octavian Dragomir nu este iubit doar de copiii pe care îi învață lucruri interesante. Colectivul de cadre didactice de la Åžcoala „Anghel Saligny” din Focșani, dar și directorul Florentina Olteanu au doar cuvinte de laudă la adresa inventivului lor coleg.
Cu toții au remarcat că pentru Octavian orele de curs nu înseamnă doar lecții predate din manual, ci dialog deschis cu elevii, excursii foarte multe și timp petrecut în acel teren geografic în aer liber.
Toate eforturile sunt încununate de premii la concursurile de specialitate, unde elevii pregătiți de el sunt mereu printre premianți. Dovadă a perseverenței profesorului este și Cristian Cazacu, micuțul cartograf minune, care și-a descoperit pasiunea de a realiza hărți, lucrările sale fiind prezentate de curând în cadrul unei expoziții găzduite de Secția pentru Copii și Tineret din cadrul Bibliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu” din Focșani. „Domnul profesor este pasionat și le transmite din pasiunea sa și elevilor. Este îndrăgostit de munca la clasă, dar și de profesia de pedagog. Se duce în excursii, tabere, organizează în fiecare an și aplicații de teren. Ani în șir a obținut rezultate la concursurile școlare. La olimpiadele naționale a obținut cu elevii rezultate bune”, a declarat Florentina Olteanu, directorul Åžcolii „Anghel Saligny” din Focșani. Octavian Dragomir este un bun exemplu de devotament fără mar-gini, un profesor care își iubește meseria și îi prețuiește pe copii în ciuda neajunsurilor din sistemul educațional.
Duce o viață la fel de mo-destă ca toți colegii săi, însă este mândru de faptul că poate forma generații și le poate insufla din marea sa dragoste pentru geografie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here