Magistrații pănceni urmează să se pronunțe, mâine, în cauza în care Vasile Aurelian Gavrilă, din Câmpuri, a fost judecat pentru comiterea infracțiunii de rele tratamente aplicate minorului. În luna ianuarie, bărbatul a fost condamnat la trei ani de închisoare, cu executare, fiind găsit vinovat de faptul că, în primăvara anului trecut, și-a maltratat și încuiat în casă propriul copil, pe atunci în vârstă de 8 ani, cunoscut cu deficiențe psihice. Nemulțumit de pedeapsa primită, Gavrilă a formulat apel care, odată admis, a repus dosarul pe rolul Judecătoriei Panciu.
Procurorii susțin că, pe 24 mai 2009, Vasile Aurelian Gavrilă și-a biciuit băiatul în vârstă de 8 ani, după care l-a abandonat, încuindu-l în casă. Cei care l-au salvat au fost polițiștii, alertați de vecinii care sesizaseră lipsa minorului din curte, unde obișnuia să se joace. Tot oamenii legii au fost cei care, observând leziunile de pe corpul copilului, au chemat și o ambulanță care l-a transportat la spital, unde acesta a rămas internat timp de patru zile, pentru a be-neficia de îngrijiri me-dicale.
La audieri, tatăl agresiv a respins toate acuzațiile formulate împotriva sa, susținând că fiul său, bolnav psihic, și-a provocat singur rănile descrise în certificatul medico-legal. „Lipsisem câteva zile din domiciliu și, când am venit, am găsit copilul lovit, pe jos, în dormitor, cu lucrurile din șifonier căzute peste el. Mi-a spus că a încercat să se urce pe șifonier ca să ia niște jucării lăsate acolo de mama lui, care lipsea de acasă de 4-5 zile. De aceea nu a beneficiat de niciun fel de supraveghere. Eu nu folosesc niciodată biciul”, s-a apărat Vasile Aurelian Gavrilă. Afirmațiile sale au fost confirmate doar în parte de cei prezenți la domiciliul tatălui bătăuș în momentul descinderii Poliției. Sătenii au remarcat existența rănilor de pe trupul micuțului, dar nu au putut preciza cum au apărut. Concomitent, o vecină a bărbatului le-a mai spus magistraților că, anterior comiterii faptei, Rozica Băeșu, mama copilului și partenera de viață a lui Vasile Gavrilă, părăsise domiciliul din cauza unei discuții aprinse cu acesta. „Sunt niște oameni cu o situație materială precară și se ceartă deseori din cauza sărăciei, chiar și în preajma copilului. Bănuiesc că și atunci s-au certat din același motiv”, a declarat Mariana Rotilă.
Oamenii au presupus că, supărat de cele întâmplate între el și concubină, bărbatul și-a vărsat nervii pe copil, altfel nu-și pot explica gestul consăteanului lor care nu era cunoscut în comunitate ca un om violent, ci doar cu anumite deficiențe psihice, moștenite, se pare, și de copil. „Am înțeles de la Gavrilă că băiatul suferă de o afecțiune apărută pe fond psihic. Åi el, și mama copilului mi-au zis că acesta trebuie să urmeze un tratament special dar că nu au întotdeauna bani pentru el”, a declarat Culița Bejan, de asemenea, vecină cu familia Gavrilă-Băeșu. Boala minorului a fost confirmată și de medicul din comună, Dinu Å¢uțu, care a arătat că acesta „suferă de un așa-numit sindrom hiper-himeric, a cărei formă de manifestare este o agitație psihică medie”. Dinu Å¢uțu a precizat că, în ziua de 24 mai 2009, a fost și el chemat la domiciliul lui Gavrilă, alături de polițiști. „Copilul avea leziuni la cap, care puteau proveni și de la o căzătură. Dar prezenta și vergeturi pe corp, copilul însuși indicând o antenă radio cu care susținea că fu-sese bătut”, a declarat medicul Å¢uțu. Åi acesta s-a arătat surprins de violențele la care fusese supus micuțul, cu atât mai mult cu cât Vasile Gavrilă îi lăsase impresia că avea o relație normală cu el.
Viața minorului, în pericol
În pledoaria finală, apărătorul lui Gavrilă a insistat ca acesta să nu fie condamnat pentru rele tratamente aplicate minorului, ci doar pentru infracțiunea de lovire. Potrivit acestuia, bărbatul nu a făcut altceva decât „să-i aplice o corecție fi-zică băiatului”, în opinia sa, o practică obișnuită în rândul părinților care vor să-și pedepsească odraslele. Deși nu a contestat raportul medico-legal care descria în detaliu leziunile suferite de copil, avocatul a susținut că incidentul petrecut în primăvara lui 2009 a fost singurul de acest gen care i se poate imputa clientului său, acuzându-i pe anchetatori că „vor cu tot dinadinsul să-l condamne pentru o faptă pentru care nu se face vinovat”. În replică, procurorul de ședință a arătat că nu rănile au pus, în mod direct, viața copilului în pericol, ci faptul că, ime-diat după agresiune, băiatul nu a beneficiat de niciun fel de ajutor, fiind lăsat singur, nesuprave-gheat, fapt care ar fi putut avea urmări negative dacă micuțul nu ar fi fost descoperit la timp de ve-cini. „Nu este primul caz de maltratare a unui copil, în comuna Câmpuri. Tot acolo, recent, o fetiță a fost omorâtă în bătaie pentru că nimeni nu a luat măsuri împotriva părintelui violent, cu multă vreme înainte de produ-cerea tragediei”, a declarat procurorul. În final, acesta a insistat ca minorul să rămână la asistentul maternal căruia i-a fost încredințat de DGASPC după consilierea psiholo-gică de care a beneficiat imediat după violențele la care a fost supus în primăvara anului trecut.