Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Moştenirea unei pensionare: război cu o instituţie nebancară


O pensionară din Focșani a ajuns pe holurile Tribunalului după ce soțul i-a lăsat moștenire un credit la o instituție financiară nebancară. Văzând că n-o scoate la capăt cu instituția care o soma să plătească datoria soțului, femeia s-a adresat Oficiului pentru Protecția Consumatorului care a sancționat instituția financiară. Dosarul „moștenirii” este pe rolul Tribunalului Vrancea la Secția de Contencios Administrativ Fiscal.

Necazurile Anicăi L. au început în iulie 2008, când soțul a contractat un credit de nevoi personale în valoare de 7.400 de lei pentru care trebuia să plătească o rată lunară de 270 de lei, timp de cinci ani. Câteva luni mai târziu, în octombrie, bărbatul a decedat. În acest interval a achitat corect toate ratele.
Anica nu a mai plătit ratele, considerând că nu a semnat niciun contract și nu a luat personal banii. Trezindu-se acasă cu mai multe înștiințări de plată, Anica a trimis o adresă către instituția de la care soțul luase creditul, prin care solicita anularea datoriei.
„Menționez că nu am semnat contractul de împrumut și că nu sunt rău intențio-nată și nici rău-platnică dar acest eveniment neașteptat m-a bulversat. Soțul avea o pensie de 1.000 de lei cu care reușea să facă față acestor datorii”, scria pensionara într-unul din documentele ce se află la dosarul de pe rolul instanței de contencios.
Adresele s-au finalizat cu o notificare de pre-executare. Văzând că nu are cale de scăpare, Anica s-a adresat Oficiului pentru Protecția Consumatorului(OPC), arătând că nu poate achita datoria soțului atâta timp cât nu a semnat contractul de nevoi personale ca girant și nici nu a avut cunoștință de împrumut. OPC-ul a decis să sancționeze firma cu 1.000 de lei pentru utilizarea unei practici comerciale abuzive.

Magistrații au dat dreptate firmei

Reprezentanții firmei susțin că decesul titularului contractului nu reprezintă un motiv de anulare a datoriei aferente contractului. Mai mult, ei spun că Anica, în calitate de moștenitoare, a beneficiat de suma de bani obținută de acesta prin creditul de nevoi personale, în timpul căsătoriei. Firma a obținut, la Judecătoria Focșani, anularea procesului verbal de contravenție prin care era sancționată cu 1.000 de lei pe către OPC. Instanța a apreciat că „petenta nu a făcut niciun abuz asupra L. Anica, care de fapt nu avea calitatea de «consumatoare», întrucât nu avea niciun raport cu instituția de credit”.  OPC a atacat sentința civilă, motivând că instanța a pierdut din vedere esența pro-blemei și anume că firma a obligat-o pe Anica să plătească datoria titularului de credit decedat. Săptămâna aceasta va avea loc un nou termen de judecată între OPC și firma care a acordat împrumutul.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?