Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Cărţi Daisy pentru nevăzători la Târgul „Gaudeamus“


Prezentarea cărților și manualelor în format audio-Daisy destinate nevăzătorilor și realizate în premieră națională de Fundația „Cartea Călătoare” din Focșani, a constituit unul dintre cele mai inedite momente ce au avut loc la ediția din acest an a Târgului Internațional de Carte „Gaudeamus” din București. Standul cu cele 100 de cărți, din care 15 manuale, realizate de Fundația focșăneană a atras atenția vizitatorilor de toate vârstele, care și-au exprimat chiar dorința de a le cumpăra pentru bunicii sau părinții lor care nu mai văd să citească, ori chiar pentru copii care se confruntă cu deficiențe de vedere. Pentru moment însă, cărțile audio-Daisy sunt accesibile doar prin 48 de biblioteci din întreaga țară, plus cele din Chișinău și Nurenberg – Germania, de unde se pot împrumuta împreună cu playerul la care pot fi ascultate. De asemenea, ma-nuale audio-Daisy și playere au fost donate de „Cartea Călătoare” tuturor Åžcolilor pentru deficienți de vedere din țară precum și Universităților din București și Cluj. Bucureștenii interesați au fost dezamăgiți de faptul că tocmai ei nu pot beneficia de cărțile audio-Daisy din simplul motiv că, conducerea Bibliotecii Metropolitane nu a avut încă deschiderea de a-și completa colecțiile și cu astfel de cărți. În aceeași situație se află și nevăzătorii din Caraș Severin, Harghita și Brăila. 
La prezentarea sistemului Daisy și demonstrația făcută, vineri, la Ceainăria Gaudeamus, de către Mircea Bucur, președintele Fundației focșănene, au fost prezenți reprezentanți precum și un student doctorand nevăzător de la Universitatea București, reprezentanți ai Bibliotecii Naționale, ai unor biblioteci din țară, profesori și elevi ai Åžcolii de ambliopi București, reprezentanți ai Fundației pentru Dezvoltarea Societății Civile și ai NESST (Nonprofit Enterprise and Self-sustainability Team) și alte persoane interesate. Tuturor celor prezenți li s-a explicat ce înseamnă o carte audio în format Daisy și mai ales, s-a demonstrat diferența esențială dintre o astfel de carte și una în format simplu audio. De asemenea, oricine a putut vedea și diferența evidentă între un ma-nual în format Braille și cel de pe CD-ul audio-Daisy. În cadrul întâlnirii, cei care au citit deja cărți realizate în acest nou format și-au exprimat satisfacția iar nevăzătorii au avut prilejul de a se familiariza cu playerul și cărțile Daisy.

Ce sunt cărțile audio DAISY?

Fundația „Cartea Călătoare” împlinește anul acesta, pe 26 noiembrie, 14 ani de activitate. Misiunea acesteia este tocmai facilitarea accesului nemijlocit la informație, educație și angajare pentru persoanele cu deficiențe de vedere din România. Serviciile oferite au ca scop dobândirea unei cât mai mari independențe pentru aceste persoane. „Cu ajutorul echipamentelor și softurilor asistive un orb poate să lucreze la un computer, să acceseze Internetul, să citească o carte în format electronic sau să desfășoare o muncă similară cu o persoană văzătoare. Prin serviciile noastre noi le asigurăm suportul necesar pentru a se informa în orice domeniu sau pentru a urma orice formă de învățământ”, se precizează pe site-ul Fundației www.cartidaisy.ro. Tot aici, oricine poate vedea ce înseamnă o carte audio în format Daisy și poate afla datele de contact ale Fundației. „Marea majoritate a nevăzătorilor din România sunt familiarizați cu cărțile audio înregistrate pe casete sau mai recent pe CD. Pentru a face cât mai ușor și mai natural accesul la informația cuprinsă într-o carte tipărită, s-a impus dezvoltarea unui sistem internațio-nal de accesibilizare a cărților pentru persoanele cu deficiențe de vedere sau cu dificultăți de citire. La nivel mondial, marile biblioteci publice împreună cu cele mai importante organizații ale nevăzătorilor, reunite într-un consorțiu, au dezvoltat un nou standard de creare a cărților accesibile, numit Daisy (Digital Accessible Information System), care permite reproducerea mult mai exactă a structurii cărților tipărite. Cărțile realizate pe baza acestui standard poartă numele generic de cărți Daisy. O carte DAISY reproduce conținutul unui material tipărit, cum ar fi un roman, un dicționar sau o revistă, într-un format digital accesibil nevăzătorilor și persoanelor cu dificultăți de citire. Ea constă  dintr-o colecție structurată de fișiere text și audio. Aceste cărți pot fi imprimate pe CD sau pot fi descărcate de pe Internet. O carte în format audio Daisy se poate citi selectiv exact ca și o carte tipărită. Folosind un   player Daisy, un aparat simplu de mânuit, asemănător unui  CD-player din comerț, cititorul poate sări la o anumită pagină, poate sări din cuprins la un anumit capitol, dintr-un paragraf în altul, poate să reia o frază anterioară, poate sări peste notele de subsol. Foarte important: player-ul Daisy permite lectura cu viteză mărită fără ca aceasta să altereze timbrul lectorului”, se precizează pe site-ul Fundației „Cartea Călătoare” din Focșani

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?