Garajele „din curtea procuraturii” sunt scoase la vânzare prin anunțuri la mica publicitate deși terenul pe care se află acestea este disputat, în instanță, de Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea”, din Focșani, și Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea. Un pictor focșănean cere 5.000 euro pentru garajul care ar putea fi demolat deoarece pe terenul respectiv trebuie construită clădirea unui nou Parchet. Procesul demarat de Colegiul Tehnic a blocat construcția unui sediu nou pentru Parchetul Județean.
Pictorul încearcă să vândă la mica publicitate garajul situat în „curtea procuraturii” printr-un anunț ademenitor. Astfel, spațiul amplasat este într-o zonă centrală și, mai mult decât atât, paza este asigurată zi și noapte de către jandarmi. L-am contactat pe vânzător pentru a afla mai multe detalii deoarece se știe că situația juridică a terenului în cauză nu este foarte clară. Terenul de sub garaje ar fi fost al Colegiului Tehnic „Valeriu D Cotea”, iar primăria l-a cedat Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea pentru a construi un nou sediu. Ulterior, liceul a cerut în instanță anularea actului administrativ pe motiv că acolo s-ar afla o livadă care servește ca material didactic pentru elevi.
În urma discuțiilor cu proprietarul garajului am aflat că deține o autorizație provizorie de construcție iar prețul de vânzare este de 5.000 de euro. Pictorul ne-a asigurat că nu ar fi nici- un fel de probleme pentru persoana care l-ar cumpăra. „Terenul este al Liceului Agricol dar am acte la notariat. Nu e niciun fel de problemă, vă puteți interesa. Acolo au garaje, doctori, procurori, doar nu le-or demola”, a spus pictorul.
„Ar fi o țeapă dacă cineva ar cumpăra un garaj”
Directorul Colegiului Tehnic „Valeriu D. Cotea”, profesorul Florin Iamandei, spune că terenul aflat în litigiu a fost dintotdeauna al liceului și că actuala clădirea a procuraturii a fost internat de fete. În 1983 imobilul ar fi fost dat Parchetului, dar în acea perioadă se făcea numai schimb de clădiri nu și de terenuri. Terenul ar fi fost împrejmuit iar clădirea ar fi fost extinsă.
Iamandei recunoaște că pe terenul respectiv nu este nicio livadă dar spune că acest motiv nu este unul întemeiat ca primăria să lase liceul fără acest teren pentru că acolo nu e, ce e trecut în documente.
„Se mai găsea și o altă cale care ar fi fost mai corectă, respectiv să se facă un schimb de terenuri la nivel de mi-nister și atunci nu ar mai fi fost niciun fel de pro-blemă. Dacă ar fi pământul meu, l-aș ceda. Dacă nu acționez în niciun fel, atunci colegii mă vor acuza că nu reprezint interesele școlii. Este logic că vom pierde terenul”, a declarat directorul Florin Iamandei.
Directorul susține că persoanele care cumpără un garaj în zonă riscă să ia „o țeapă” pentru că ar putea fi demolate. „Toate au autorizație provizorie. Ar fi o țeapă dacă cineva ar cumpăra acolo un garaj. Nu au titlu de proprietate, au pus o tablă și o ușă în față”, a mai adăugat Florin Iamandei.
Proiectul în sertar, garajele în curte
Proiectul unei noi construcții pentru Parchetul Județean și local Focșani, zace într-un sertar și, din cauza procesului, a fost pierdută și finanțarea pe acest an. Pe terenul din spatele actualului sediu al procuraturii ar fi trebuit să se înalțe, astăzi, o clădire modernă, cu trei etaje. Fiecare unitate de parchet ar fi avut propriul palier unde să-și desfășoare acti-vitatea. În aceeași clădire funcționează și Biroul Teritorial Vrancea al DIICOT.
„Ideea preluării acestui teren pentru construcția absolut necesară a unui sediu pentru Parchetul Județean și local Focșani a fost luată la o întâlnire la care au participat condu-cerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, conducerea liceului, a primăriei și Direcției de Investigare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. În cadrul acelei întâlniri, conducerea liceului a afirmat că de ani de zile nu mai au în administrare suprafața de teren din spatele Parchetului, motiv pentru care s-a verificat imediat iar condu-cerea primăriei a confirmat că este proprietara terenului”, ne-a declarat Ion Lefter.
Prim-procurorul spune că era normal ca condu-cerea liceului să confirme că nu mai avea în administrare terenul, întrucât de 20 de ani, pe această suprafață sunt construite mai multe garaje. „Este falsă afirmația din acțiunea ulterioară de contestare a Hotărârii Consiliului Local, că pe suprafața respectivă se află o livadă folosită ca material didactic. Chiar dacă, cu 20 de ani în urmă, când garajele au fost construite pe terenul respectiv, acesta ar fi fost atribuit liceului, acesta și-a pierdut folo-sința, întrucât unitatea de învățământ nu i-a dat niciodată acea destinație. L-a folosit în alte scopuri, așa cum poate vedea oricine, respectiv pentru garaje private. Este surprinzător cum se poate folosi în mod abuziv, cu rea credință o acțiune în instanță când singurul scop urmărit de Ministerul Public este de a construi un sediu pentru o instituție publică de importanță națională”, a mai adăugat Ion Lefter.
Dosarul în care Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea” cere anularea Hotărârii Consiliului Local prin care terenul a fost cedat Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, în vederea construirii unui nou sediu, se află în recurs pe rolul Curții de Apel Galați. Magistrații Tribunalului Vrancea au respins acțiunea liceului. Nemulțumiți, reprezentanții unității de învățământ au declarat recurs.
Actuala clădire în care funcționează Parchetul a fost un conac boieresc. Ulterior, clădirea a fost naționalizată și folosită de Liceul Agricol ca internat de fete. Clădirea nu corespunde cerințelor unui Parchet la nivel european, neavând cameră de arest. Numărul birourilor ar fi insuficient dacă nu ar fi mai multe posturi vacante. Mai mult decât atât, arhiva are circa 30 de metri pătrați în care sunt înghesuite sute de documente. Lipsesc cu desăvârșire camera de corpuri delicte și cea în care ar fi trebuit să fie documentele secrete.