Începând cu luna ianuarie a anului viitor, vrâncenii vor putea beneficia de cardurile naționale de sănătate. Acesta este un card electronic, distinct de cardul european de asigurări sociale de sănătate, cu care se vor putea accesa datele de identitate și codul numeric personal, dovada achitării contribuției pentru asigurările sociale de sănătate, înregistrarea numărului de solicitări de servicii medicale prin codul furnizorului, diagnostice medicale cu risc vital, grupa sanguină și RH-ul.
Cardul național de sănătate cu microcip se va emite individual pentru fiecare asigurat și se va elibera numai prin sistemul informatic unic integrat al asigurărilor sociale de sănătate. „Potrivit declarației ministrului Sănătății, primele carduri naționale de sănătate vor fi emise la începutul lunii ianuarie 2011, carduri de care vor beneficia toți cetățenii care au calitate de asigurat. Pentru realizarea sistemului național al cardurilor naționale de asigurări de sănătate, Compania Națională «Imprimeria Națională» a fost desemnată în calitate de unitate de achiziții centralizată pentru Casa Națională de Asigurări de Sănătate, conform Hotărârii Guvernului, iar transmiterea acestora se va face prin intermediul Poștei Române, la domiciliul fiecărui asigurat”, a declarat Iustina Micu, purtător de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate Vrancea.
Fiecare cip va costa cel puțin doi euro din care, din câte s-au speculat până în momentul de față, unul va fi plătit de beneficiar, iar celălalt va fi suportat de stat. Concret, un pacient care va ajunge la medicul de familie pentru o consultație va prezenta acest card, iar doctorul va afla imediat dacă persoana respectivă este asigurată medical sau nu. Același lucru se va întâmpla și la Unitatea de Primire Urgențe sau în salvare.
***
Totuși, cum pensionarii, copiii și alte categorii defavorizate beneficiază oricum de gratuități la servicii medicale, cardul se dovedește a fi inutil. În plus, o persoană neasigurată care va ajunge la Urgențe oricum va primi îngrijiri medicale, indife-rent dacă plătește sau nu la fondul asigurărilor medicale. Åi atunci, care este rostul acestui card și al investițiilor semnificative pe care le face statul din propriul buzunar, dar și din cel al contribuabililor?
În evidența CAS Vrancea există un număr de 286.551 de persoane asigurate. Toți acești vrânceni vor primi carduri de sănătate și vor trebui să plătească, în total, 286.551 de euro sau 573.102 de euro, în cazul în care doar asiguratul va fi nevoit să plătească suma aferentă cardului de sănătate. Statul va câștiga numai de pe urma vrâncenilor, 573.102 de euro, sumă deloc de neglijat. Cât despre sănătatea vrâncenilor în ochii Ministerului, ea nu face nici… doi euro.