Gastronomia franceză a fost înscrisă în patrimoniul imaterial al umanității de un comitet interguvernamental UNESCO, ai cărui membri s-au reunit, marți, la Nairobi. Este pentru prima dată în istorie când o gastronomie este inclusă în patrimoniul umanității. Experții UNESCO, reuniți în această săptămână în capitala Kenyei, au considerat că gastronomia franceză, cu ritualurile și cu modul ei original de prezentare, îndeplinește condițiile pentru a fi inclusă pe „lista patrimoniului cultural imaterial al umanității”. Într-un comunicat emis de comitetul UNESCO reunit la Nairobi se afirmă că gastronomia franceză provine „dintr-o practică socială cutumieră, concepută pentru a celebra cele mai importante momente din viețile indivizilor și ale grupurilor”. Lista patrimoniului cultural imaterial al umanității a fost instituită printr-o convenție semnată în 2003, ratificată până în prezent de 132 de țări, care are scopul de a proteja culturile și tradițiile populare, la fel ca siturile și monumentele, care au făcut obiectul unei convenții precedente, semnată în 1972. Astfel, 178 de practici culturale și obiceiuri tradiționale au fost înscrise în patrimoniul universal imaterial al umanității, înainte de începerea lucrărilor conferinței anuale a comitetului interguvernamental însărcinat cu studierea candidaturilor.