Angajații mai multor instituții vrâncene și-au recuperat în instanță unele drepturi speciale cum ar fi cele pentru menținerea sănătății, hrană sau ținută specială la locul de muncă. Ultimii care au avut câștig de cauză în instanță, sunt salariații din cadrul Poliției Comunitare cuprinși în Sindicatul „S PRIM LEX” și personalul contractual din cadrul Căminului pentru Persoane Vârstnice. Marți, acțiunile acestora au fost admise de judecătorii Secției de Contencios Administrativ Fiscal din cadrul Tribunalului Vrancea. Fiecare polițist comunitar trebuia să primească 400 de lei în baza acestor drepturi speciale.
Drepturile speciale menționate au fost interzise în urma unui control al Curții de Conturi. Ulterior, angajații au contestat această decizie iar magistrații le-au dat câștig de cauză.
„Este vorba despre o sumă de bani pentru hrană, sănătate, și pentru pregătirea angajaților. Fiecare angajat ar trebui să primească 400 de lei. Această sumă va fi diminuată cu 25% așa cum prevede legea 188, în afară de norma de hrană. Anul trecut aceste drepturi s-au plătit de trei ori în funcție de cum am avut bani. Deocamdată nu am primit un răspuns final cu privire la soluția dată”, a declarat Ion Gheorghe, șeful Poliției Comunitare Focșani.
Aceeași soluție favorabilă a obținut și personalul contractual din cadrul Căminului pentru Persoane Vârstnice, care a chemat în judecată atât directorul instituției cât și primarul municipiului. Salariații au pierdut aceste drepturi după ce li s-a modificat contractul colectiv de muncă și acordul colectiv.
La sfârșitul lunii septembrie instanța a dat câștig de cauză și funcționarilor publici de la Serviciul Public Comunitar de Evidență a Persoanelor care au contestat aceleași modificări ale contractelor colective de muncă prin care au rămas fără drepturile speciale. „În cazul de față, prin dispoziția în discuție s-a dispus eliminarea unor drepturi prevăzute în contract și acord fără negociere, fără acordul reclamanților, în mod discreționar de către angajator, situație recunoscută de pârâți prin întâmpinare. Împrejurarea că dispoziția s-a emis la solicitarea primăriei nu poate constitui motiv de încălcare a unor dispoziții legale imperative”, se arată în sentința civilă prin care dispoziția a fost anulată.