Seleniul este un microelement antioxidant și se presupune anticancerigen. În organism, seleniului îi revine rolul de a contribui la realizarea respirației celulare, la protejarea hemoglobinei celulelor roșii, ca și la absorbția și sporirea eficienței vitaminei E, cu care, de altfel, acționează sinergetic. În plus, seleniul e și antiaterogen și antisenescent, proprietăți deosebit de benefice îndeosebi pentru persoanele în vârstă. De asemenea, acest mineral contribuie la menținerea elasti-cității țesuturilor, atenuează simptomele specifice menopauzei, potențează tratamentele aplicate în bolile cardiovasculare și a mătreței.
În cantități mici și neprecizate, seleniul se găsește în diferite produse, îndeosebi de origine vegetală, cum ar fi: germenii de bob, ceapa, roșiile, germenii de grâu și tărâțele de grâu etc. Nivelul cantitativ al conținutului în seleniu al diferitelor vegetale depinde de bogăția în respectivul mineral a solurilor unde cresc acestea. După unii autori, ar exista seleniu și în varza crudă și cea murată, care, astfel, ar avea proprietatea de a împiedica apariția cancerului de colon și de rect. Dintre produsele alimentare de origine animală, conțin seleniu ficatul, rinichii, carnea de pește etc.
Dintre simptomele intoxicării cu seleniu menționăm : tulburările de mers și de vedere, edeme ale pleoapelor, expirații cu miros de ridiche stricată, de usturoi sau hrean învechit, salivație abundentă, colici abdominale, scădere în greutate, paralizii, căderea părului, hipotermie etc.