Cadrele medicale și personalul auxiliar de la Spitalul Panciu sunt la un pas de a nu-și primi salariile aferente lunii octombrie. Conducerea spitalului a declarat că, din cauza lipsei de fonduri, instituția se află în imposibilitatea de a onora în termen facturile către furnizori și de a acoperi integral cheltuielile efectuate cu serviciile medicale.
Potrivit managerului instituției, Nicolae Mărăscu, plata lefurilor a fost întârziată din cauza fondurilor insuficiente pentru cheltuielile cu personalul. „Amânăm de câteva zile plata salariilor pe luna octombrie, deoarece nu deținem decât 65% din fondurile necesare. Nu avem cum să plătim angajații pe rând, pentru că toată lumea are nevoie de bani, în egală măsură”, a declarat Nicolae Mărăscu.
În cazul în care s-ar trece la achitarea sala-riilor din banii existenți, spitalul nu ar avea posibilitatea să efectueze și viramentele la bugetul asigurărilor sociale, lucru care ar fi în detrimentul celor peste o sută de angajați ai instituției. Nicolae Mărăscu a mai spus că neplata la timp a salariilor nu reprezintă singura pro-blemă majoră cu care se confruntă instituția, din cauza lipsei de bani.
„Avem datorii și la plata serviciilor me-dicale. Numai luna trecută, valoarea lor s-a ridicat la 3,8 miliarde de lei vechi, pentru care am primit doar 1,2 miliarde, mai mult decât insuficient, pentru că din acești bani a trebuit să plătim și datorii mai vechi”, a explicat directorul Spitalului din Panciu.
Acesta este de părere că sfârșitul de an va fi extrem de greu pentru instituția pe care o conduce. „Pentru lunile noiembrie și decembrie nu avem niciun leu la dispoziție pentru desfășurarea activității. Necesarul de bun-simț pentru acoperirea tutu-ror cheltuielilor din această perioadă ar fi de 11 miliarde de lei vechi, dar dacă nu au de unde să vină, încercăm să ne mișcăm și noi cum putem, pentru ca nici personalul, dar mai ales, nici pacienții să nu fie foarte afectați de această situație”, a concluzionat Nicolae Mărăscu.
Reamintim că, în acest an, o parte dintre spitalele din județ, printre care și cel din Panciu au fost preluate de către autoritățile locale, cu condiția ca Ministerul Sănătății, Casa de Asigurări de Sănătate, să asigure finanțarea actului medical. Încă de la momentul preluării, reprezentanții autorităților locale au atras atenția că în bugetele locale nu sunt fonduri suficiente pentru plata medicilor și este nevoie de sprijinul financiar de la bugetul de stat.