Numărul copiilor abandonați prin spitalele din județul Vrancea este destul de mic, în comparație cu statisticile altor instituții de gen din țară. De la începutul acestui an, 11 mame și-au abandonat bebelușii prin spitale. În marea majoritate a cazurilor, mamele au preferat să scape de o povară în plus din cauza sărăciei. Cei mai mulți dintre bebeluși au fost abandonați la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” din Focșani.
La Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” din Focșani au fost abandonați, în 2010, 8 copii, cu doi mai puțini decât în aceeași perioadă a anului 2009. Åase dintre acești copii au fost preluați de asistenți maternali, iar ceilalți doi locuiesc, în prezent, într-un centru maternal împreună cu propriile mame, deoarece nu au condiții la domiciliu. Åi la Spitalul Municipal din Adjud au fost copii abando-nați. În anul 2009, au fost semnalate aproximativ cinci cazuri de abandon de nou-născuți, iar anul acesta s-au înregistrat „doar” trei cazuri. Medicii ginecologi ai Spitalului Municipal din Adjud descurajează abandonul și sfătuiesc mamele să păstreze copilul. „Noi vorbim cu pacientele și le încurajăm să țină copilul lângă ele, chiar dacă nu au situații familiale așa de bune. Cele mai multe mame care vor să-și lase copiii în spital, sunt foarte tinere și cred că un copil le va împiedica să-și continue școala”, a precizat un medic ginecolog din cadrul Spitalului Adjud. Personalul medical își aduce aminte că, anul trecut, o elevă de 14 ani și-a abandonat bebelușul în maternitate, pentru că părinții nu o primeau acasă cu un copil. Acum, bebelușul este adoptat de o familie cu suflet mare. Alte mame s-au răzgândit și s-au întors după 2 săptămâni să își ia copiii acasă.
În celelalte spitale din județul Vrancea nu s-au sesizat abandonuri de copii. „În acest moment, nu avem în spital niciun copil abandonat. Nu ne-am confruntat cu astfel de cazuri tot anul și sperăm ca lucrurile să rămână astfel și în conti-nuare. Nici în 2009 nu ne-am confruntat cu această problemă. Probabil, în zonă părinții sunt mai respon-sabili”, a declarat Nicolae Mărăscu, managerul Spitalului Orășenesc Panciu.
***
Conform legii, dacă în 24 de ore mama nu se prezintă la spital să-și ia copilul acasă, reprezentanții spitalului fac o sesizare scrisă și telefonică la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) și în cazul în care mama nu are acte, poliția o caută timp de trei zile. Dacă mama nu este găsită sau nu vrea copilul, se întocmește proces verbal de abandon semnat de polițist, DGASPC și unitatea spitalicească. În condițiile în care copilul este clinic sănătos, acesta este luat de un asistent maternal.
Potrivit statisticilor, cei mai mulți copii sunt părăsiți de mame la naștere, dar există situații în care copiii sunt aduși la spital pentru că suferă de o anumită afecțiune, dar după ce sunt tratați, părinții „uită” să-i mai ia acasă. Părinții acestora, dacă se pot numi așa, nu se gândesc decât la banii pe care îi aduc cei mici. De la 1 ianuarie 2007, alocația pentru copiii cu vârste între 0 și 2 ani a fost stabilită la 200 lei.
Conform specialiștilor, mamele care își abandonează copiii în spitale sunt mai puțin educate și au o situație financiară precară. Acestea percep spitalul ca un stabiliment pentru creșterea copilului și nu neapărat pentru abandonul lui. De multe ori, ambii părinți au convingerea că în spital copilul lor este bine îngrijit, iar prezența lor alături de copil o consideră mai puțin importantă.
Cel mai trist este că, mai ales în timpurile noastre, există foarte multe metode de contracepție, care ar putea împiedica apariția unui copil, dar foarte puține femei, în special din mediul rural, le folosesc.