Senatul a adoptat, ieri, o propunere legislativă potrivit căreia sumele din profitul Loteriei Române vor fi direcționate exclusiv către plata prestațiilor sociale ce revin persoanelor cu handicap.
Propunerea legislativă, pentru modificarea OUG 159/1999 și a OUG 195/2001, urmărește susținerea persoanelor cu handicap și propune direcționarea fondurilor Loteriei Române exclusiv pentru plata prestațiilor sociale ce revin persoanelor încadrate cu grad de handicap, construirea de centre pentru recuperare, locuințe protejate pentru copii și adulți cu handicap, asigurarea transportului gratuit al acestora pe întreg teritoriul României, precum și asigurarea reinserției sociale și profesionale.
De asemenea, în textul adoptat se prevede că, la angajarea salariaților în Loteria Română au prio-ritate persoanele cu handicap.
În expunerea de motive se specifică faptul că Loteria Română a fost înființată de Regele Carol I în 1883 ca mijloc de binefacere pentru persoanele aflate în nevoie.
Secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Publice Gheorghe Gherghina a precizat că, în legislația actuală, o cotă de minimum 60% din profitul Loteriei, însemnând aproximativ 60 de milioane de lei pe an, este destinată susținerii construcției de locuințe pentru tineri, prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, apreciind că, dacă se va sista această sursă de finanțare, locuințele care au fost contractate deja nu vor mai putea fi finalizate.
„Nu cred că este o soluție să suplimentăm sumele într-un anumit domeniu și să creăm o problemă imensă într-un alt domeniu”, a atenționat Gherghina.
Propunerea legislativă a fost adoptată cu 55 de voturi „pentru”, 48 „împotrivă” și 3 abțineri, Senatul fiind prima Cameră sesizată.
În legislația actuală, profitul contabil al companiei rămas după dedu-cerea impozitului pe pro-fit se repartizează astfel: rezerve legale, alte re-zerve reprezentând faci-lități fiscale prevăzute de lege, acoperirea pierderilor contabile din anii precedenți, profitul net anual aferent activității de pronosticuri sportive se varsă la Agenția Națională pentru Sport pentru finanțarea acti-vității sportive, inclusiv Comitetului Olimpic Român și Federației Române de Fotbal, iar minimum 60%, pentru finanțarea construcției de locuințe pentru tineret și săli de sport și a Arenei Sportive Polivalente și Sălii Naționale Sportive Polivalente.