Organizația „Salvați Copiii” va derula, în localitățile Mărășești, Slobozia Bradului, Homocea și Vidra, proiectul „Fiecare copil contează” ce are ca obiectiv reducerea mortalității infantile. Această campanie, derulată de Organizația „Salvați Copiii” în parteneriat cu compania farmaceutică GSK și cu sprijinul Ministerului Sănătății, este prevăzută să se desfășoare la nivel național, pe patru coordonate și anume: creșterea nivelului de conștientizare în rândul femeilor însărcinate a importanței controalelor medicale pre și postnatale precum și a controalelor medicale periodice pentru nou-născuți; educarea femeilor însărcinate și a mamelor cu privire la creșterea, îngrijirea și necesitățile nou-născutului și a copilului în vârstă de până în cinci ani; informarea și educarea principalilor actori sociali despre cum pot ei influența scăderea mortalității și morbidității nou-născutului și a copilului cu vârsta între 0-5 ani; dezvoltarea unor măsuri de intervenție ale autorităților centrale și locale pentru scăderea mortalității infantile. „Anul 2010 este un an pilot al proiectului și va fi implementat în câte patru localități din județele Vrancea, Dâmbovița, Caraș-Severin și Brașov. Toate aceste localități au zone sărace, un nivel scăzut de trai și o numeroasă populație romă. În cele mai multe există mediatori sanitari și asistenți comunitari. Grupul țintă principal al acestui proiect îl reprezintă mamele cu copii cu vârsta sub cinci ani din mediul rural, femeile însărcinate, copiii sub cinci ani, însemnând aproximativ 1000 de femei și copiii acestora”, se precizează în comunicatul de presă trimis redacției noastre.
Statistici dramatice
Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică inițiatorilor acestui proiect, în Vrancea, în anul 2008 au fost înregistrate 61 de decese ale copiilor cu vârste între 0-5 ani. Totuși, dacă în anul 1990 se înregistrau în județul nostru 26,1 copii morți la mia de născuți vii, în anul 2008 situația s-a schimbat în bine, înregistrându-se 14,8 copii morți la mia de născuți vii. La nivel de țară, „potrivit datelor furnizate de INS în 2009, dintre cei 222.388 copii născuți, 17.383 au avut sub 2,5 kilograme iar 10.635 de copii au venit pe lume înainte de 36 de săptămâni. Cauzele directe care duc la nașterile înainte de termen sunt lipsa educației medicale a mamei, absența consultului me-dical periodic din timpul sarcinii, aproape jumătate dintre femeile care nasc prematur nebeneficiind de consultații prenatale sistematice”, se precizează în comunicatul trimis redacției noastre.
Cele mai frecvente afecțiuni care au dus la moartea nou-născuților și a copiilor cu vârsta între 0-5 ani au fost cele respiratorii, bolile infecțioase și parazitare, leziunile traumatice, otrăviri, boli ale sistemului nervos, tumori, boli ale aparatului digestiv, circulator, malformații congenitale, deformații, anomalii cromozomiale dar și unele afecțiuni a căror origine se situează în perioada perinatală.
„Proiectul «Fiecare copil contează» face parte din campania globală «Every One» a Alianței «Salvați Copiii», desfășurată începând din 2009 în peste 42 de țări. La nivel mondial, un copil moare la fiecare trei secunde, ceea ce înseamnă că anual decedează circa 8,8 milioane de copii. La nivel global, prin intermediul acestui proiect vor fi salvate viețile a 500 de mii de copii în fiecare an”, se subliniază în comunicatul de presă trimis redacției noastre.