Deţinătorii de centrale, facturaţi şi la ENET

0
942


Focșănenii care au centrală proprie de apartament nu au scăpat de plata la facturilor emise de ENET. Pe motiv că țevile de încălzire de la un proprietar la altul trec prin locuințele celor care au centrale proprii, Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) a emis ordinul 343/2010 prin care obligă proprietarii debranșați să plătească 30% din valoarea facturii pentru încălzire în lunile decembrie, ianuarie și februarie și de 50% din valoarea facturii în celelalte luni în care se furnizează agent termic pentru încălzire. Prevederea se aplică numai în cazul blocurilor care au repartitoare de căldură.
Violeta Balica, președintele Uniunii Asociațiilor de proprietari din Focșani a arătat printr-un exemplu că un proprietar debranșat ar putea plăti circa 150 de lei la factură. „La nivel de imobil să spunem că se consumă 10 gigacalorii. Din consumul întreg se calculează 50% și rezultă 5 gcal. Dacă în imobil sunt 20 de proprietari, se iau cele 5 gcal și se împart la 20, astfel că fiecare proprietar trebuie să plătească 0,25 gcal.”, ne-a explicat Violeta Balica.
Prețul unei gigacalorii în Focșani este de 203 lei și  rezultă că o factură poate ajunge la circa 50 de lei pentru un proprietar de apartament care nu este branșat la ENET.
Primele facturi au fost deja emise de ENET. Ordinul se aplică numai în cazul blocurilor care au repartitoare, iar în celelalte cazuri facturile vor fi calculate la fel ca și în lunile anterioare.
Sezonul 2010-2011 este singurul în care se calculează factura pentru cei debranșați astfel, urmând ca din sezonul viitor să se recurgă la evaluarea clară a consumului fiecărui proprietar prin stabilirea echivalentului termic.
„Este o balamuceală fără cap și fără coadă. Creează discriminări. Norma s-a mai aplicat și în anii trecuți dar era de 20%. Măsura vine să-i ajute pe cei săraci și să reducă cheltuielile cu subvențiile recuperând bani de la cei cu centrale termice”, ne-a mai spus Balica.
Ordinul are și interesul să încurajeze montarea de repartitoare în rândurile celor care nu dețin astfel de aparate, pentru ca cei debranșați să plătească pierderile alături de cei conectați la sistemul centralizat de încălzire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here