Ediția: Miercuri 1 Ianuarie 2025 Nr. 6787 - La mulți ani!
Ediția: Miercuri 1 Ianuarie 2025 Nr. 6787 - La mulți ani!

Recuperaţi-vă banii cheltuiţi în spital!


Atenție, vrânceni! Spitalele sunt obligate prin lege să vă deconteze banii cheltuiți pe medicamente și materiale sanitare, în perioada în care ați fost internați. Aveți nevoie doar de o cerere de returnare a banilor și chitanțele prin care dovediți cumpărarea medicamentelor!

Se știe faptul că sistemul medical este subfinanțat și pacienții internați în spital trebuie să-și cumpere de la medicamentele necesare pentru tratamentul prescris de medici, până la anumite materiale sanitare. Cei mai mulți  oameni nu știu că își pot recupera banii cheltuiți în spital, cel puțin așa arată datele statistice. ” În anul 2010 niciun vrâncean nu a făcut cerere către Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” din Focșani pentru a-și recupera banii pe care i-a cheltuit în timpul internării în această unitate spitalicească”, a declarat Alina Pelin, purtător de cuvânt al Spitalului din Focșani. Vrâncenii care sunt în evidența Casei de Asigurări de Sănătate Vrancea ca fiind asigurați, pot primi înapoi banii cheltuiți pe perioada internării în spital. Potrivit Legii 157/2008, pacienții au dreptul la rambursarea tuturor cheltuielilor efectuate pe perioada spitalizării cu medicamentele, materialele sanitare și investigațiile paraclinice la care ar fi fost îndreptățiți fără contribuție personală. „Pacientul să beneficieze de rambursarea tuturor cheltuielilor efectuate pe perioada spitalizării cu medicamentele, materialele sanitare și investigațiile paraclinice la care ar fi fost îndreptățiți fără contribuție personală, în condițiile impuse de contractul-cadru”,  se arată în Legea nr. 157/2008 pentru completarea alin. (2) al art. 218 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul Sănătății, care a fost publicată în Monitorul Oficial din 23.07.2008. Cu toate că legea prin care spitalele sunt obligate să returneze contravaloarea medicamentelor și materialelor sanitare cumpărate de pacienți în timpul spitalizării, este în vigoare de doi ani, vrâncenii nu se înghesuie să beneficieze de acest drept. Se pare că principalul motiv pentru indiferența față de niște bani pe care i-ar putea primi, este lipsa de informare. Până în momentul de față, niciun vrâncean nu a cerut înapoi banii pe care i-a cheltuit în spital. Procedura de recupe-rare a acestor bani este una simplă, fiind nevoie de o copie după rețeta prescrisă de medic și după dovada de internare, de bonul fiscal care atestă achiziționarea medicamentelor și de o cerere scrisă, prin care se solicită rambursarea sumei cheltuite. Aceste acte se depun la Biroul Juridic din cadrul spitalului. Așa că vrâncenii care au fost internați în spital și au fost nevoiți să scoată din buzunar diferite sume pentru achiziționarea de medicamente și materiale sanitare, își pot primi înapoi banii.

Bani pentru medicamente

Conform Hotărârii de Guvern 806/ 2008, articolul 70, spitalele sunt obligate să suporte, pentru asigurații internați, toate cheltuielile necesare pentru rezolvarea cazurilor respective, inclusiv pentru medicamente, materiale sa-nitare și investigații paraclinice, iar în cazul în care spitalul nu poate asigura un anumit medicament din diferite motive, este obligat să îi deconteze pacientului, din fonduri proprii, suma cheltuită, doar dacă acesta o cere. Astfel, în baza bonurilor fiscale sau a facturilor care dovedesc faptul că și-a cumpărat medicamentele respective, pacientul poate face o solicitare de decontare către conducerea spitalului. Cererea va fi dată spre avizare medicului curant, apoi șefului de clinică și în final, va trebui avizată de managerul spitalului. Potrivit aceluiași articol de lege, rambursarea cheltuielilor făcute de pacient reprezintă o obligație exclusivă a spitalelor, iar dacă cei care conduc unitățile sanitare refuză să aprobe cererea, pacientul se poate adresa instanței.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?