Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Vitaminele B10 şi B12


Vitamina B10 (acidul para-amino-benzoic sau PABA) contribuie la metabolismul fierului și la formarea hematiilor (globulelor roșii). Favorizează sinteza acidului folic și absorbția acidului pantotenic.
Lipsa PABA duce la încărunțire și apariția eczemelor.

Vitamina B12 (ciancobalamină) constituie cel mai puternic factor antianemic cunoscut până în prezent.
Astfel, dintre proprietățile ei, enumerăm următoarele:
– participă activ la metabolismul proteinelor, lipidelor și glucidelor;
– contribuie la funcționarea normală a celulelor, în special a celor din măduva osoasă ;
– are rol benefic asupra sistemului nervos și a traiectului gastrointestinal;
– acționează în mod esențial în formarea globulelor roșii la nivelul oaselor, în sinteza proteinelor care participă la edificarea diferitelor țesuturi, precum și în sinteza nucleoproteinelor etc.
 
Vitamina B12 este ideală pentru creștere. Insuficiența ei în alimentație duce la instalarea unor grave anemii (anemia pernicioasă, manifestată prin anemie generală și tulburări nervoase deosebit de grave). În plus, această vitamină are un rol important și în protejarea celulelor hepatice, datorită proprietății ei de a împiedica depunerea grăsimilor în ficat. Se afirmă despre cobalamină că ar fi destul de eficientă și în bolile precanceroase, și în cele canceroase.
 
Vitamina B12 e solubilă în apă, stabilă la căldură (suportă tempe-raturi de până la 120 grade C), fiind însă inactivată de lumină, ca și de excesul de vitamina C, de alcool și de somnifere. Eficacitatea ei sporește prin asociere cu vitaminele B6, B9, C, colină, inozitol, precum și în prezența potasiului.
Necesarul zilnic de vitamina B12 este de 2-2,5. mcg pentru adulți, ceva mai mare pentru copii, și de 2,2-2,6 (3) pentru femeile aflate în perioada de sarcină și de alăptare. Trebuie remarcat și aspectul că regimurile vegetariene stricte pot provoca hipovitaminoze B12, motiv pentru care astfel de regimuri alimentare trebuie evitate, îndeosebi la copii. Vitamina B12 este indicată în anemii de orice fel, în nevralgii, dureri reumatismale, oboseală fizică și intelectuală, colite, alergii, iritabi-litate, depresii, insomnii, alcoolism, reflexe lente, dificultăți de comunicare și de vorbire, anorexie etc. Această vitamină este recomandată celor afectați de ateroscleroză.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?