Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Vitamina B9 (Inozitol)


Inozitolul este solubil în apă, face parte din grupul B de vitamine și are rol benefic în sensul că:
 – ajută organismul să producă lecitină;
 – servește la metabolizarea grăsimilor, reducând nivelul colesterolului sanguin;
 – favorizează nutriția celulelor creierului;
 – constituie hrana vitală pentru păr, putând preveni rărirea acestuia și apariția cheliei.
 
Inozitolul este indicat în constipație, căderea părului, ateroscleroză, hipercolesterolemie, ciroză hepatică, eczeme, deficiență de vedere etc. Necesarul de inozitol este de cca 1 g/zi. Deficitul prelungit de inozitol poate produce, printre altele, și tulburări cardiace și ale arterelor.
 
Inozitol se găsește în toate cerealele integrale, în fasolea uscată, drojdia de bere, lămâi, portocale și alte citrice, în pepenele galben, stafide, alune, varză, în ficat și miere etc. Mai conțin inozitol creierul și inima de vită, făina de soia, fructele de cătină albă etc. Eficiența inozitolului sporește în asociere cu unele vitamine din grupul B (îndeosebi cu vita-mina B12 și cu colina).
Sulfamidele, alcoolul și cafeaua acționează nefavorabil asupra inozitolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?