Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Proprietarii de locuinţe, obligaţi să repare faţadele imobilelor


Proprietarii caselor și apartamentelor din Focșani ar putea fi obligați să își reabiliteze pe banii lor fațadele imobilelor pe care le dețin. Potrivit unui proiect de lege inițiat de Ministerul Dezvoltării Rurale și Turismului (MDRT), atât proprietarii de blocuri cât și de case vor fi obligați să ia măsuri de reabilitare a fațadelor deteriorate. În cazul în care proprietarii nu vor sau nu au bani de reabilitare, atunci intervine primăria și reabilitează fațada, urmând ca, pe cale juridică, să recupereze banii prin executare si-lită de la proprietar. Inițiativa MDRT vine după ce guvernanții au tăiat fondurile pentru reabilitarea termică, lucrări prin care, culmea, erau refăcute chiar fațadele blocurilor.
Sumele implicate sunt foarte mari iar proiectul ministrului riscă să fie abandonat la fel ca cel privind reabilitarea termică a blocurilor. Primarul Focșaniului, Decebal Bacinschi, spune că proiectului îi lipsește aplicabilitatea și pune presiune pe bugetele locale.
„Vor să ne pună noi sarcini în spate pe care nu le putem duce pentru că am rămas puțini. Noi am încercat să reabi-lităm termic blocurile din Sud și aveam o contribuție de 80% și tot au ieșit discuții cu cetățenii și am rămas cu bani neîncasați. În Focșani sunt multe apartamente unde nu locuiește nimeni pentru că sunt plecați în străinătate și nu putem lua legătura cu ei. Înainte de toate trebuie să recuperăm banii de la rău-platnicii de la CUP și de la ENET”, ne-a declarat primarul Focșaniului, Decebal Bacinschi.
Edilul a explicat că inițiatorii legii nu au explicat cum se vor reabilita fațadele fără să fie încălcată legea proprietății. „Legal nu avem voie să intrăm pe proprietatea omului. Nu se întreabă nimeni înainte de a face ceva care sunt implicațiile?”, a conti-nuat primarul.

Amenzi pentru proprietarii de locuințe

Dacă proiectul MDRT va deveni lege, proprietarii ar trebui să primească notificări din partea primăriei și să înceapă lucrările în 12 luni. Cei care nu permit accesul în clădire pot fi amendați de către primărie chiar și cu 8.000 de lei. Proprietarii ar trebui să refacă zidăria la pereții exteriori, să tencuiască și să vopsească, dar și lucrări de eliminare a igrasiei și de reabilitare a trotuarelor aferente. Cei care câștigă sub salariul mediu net pe economie pot solicita primăriei să preia parțial sau total cheltuielile cu reabilitarea fațadelor. De asemenea, primarii pot fi amendați cu 15.000 de lei în cazul în care nu identifică și nu inventariază clădirile care urmează a fi reabilitate din punct de vedere arhitectonic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?