-Mâncați migdale: Consumul a 5-10 migdale pe zi înlătură, adesea, arsurile la stomac. Uleiul pe care îl conțin depune o peliculă protectoare pe pereții stomacului, iar proteinele conținute în sâmburi formează un tampon natural, în combinație cu acidul clorhidric.
De proveniență mehedințeană, rețeta de vindecare a stomacului cu migdale a fost confirmată recent la un centru de cercetare din orașul Haifa (Israel) de către profesorul Kleeberg.
– Sucul de morcovi cruzi sau cartofi (două pahare pe zi) potolește arsurile.
– Rădăcina de reglisa: fierbeți 50 de grame de rădăcină rasă de reglisa, într-un litru de apă, vreme de 10 minute. Lăsați să se macereze 5-6 ore. Beți câte un pahar de trei ori pe zi, vreme de trei săptămâni. Faceți o pauză de 10 zile, apoi reluați tratamentul. Atenție: reglisa e contraindicată în caz de hipertensiune.
Nervi la stomac
Reprezintă o iritație frecventă a mucoasei stomacului, datorată surmenării acestuia, din cauza stărilor depresive sau stresului psiho-social (tensiuni, conflicte familiale sau profesionale, situații enervante, viață trepidantă), care provoacă formarea sucului gastric acid în cantitate mai mare decât obișnuit.
Simptomele sunt dureri vii, crampe, arsuri la stomac, gust acru în gură, senzația de flatulență, greață, gură uscată, lipsa poftei de mâncare. Tulburările dispar repede, dar ritmicitatea apariției lor poate duce la gastrită sau ulcer.
Tratament naturist:
– Regim alimentar ușor, de preferință mese cantitativ mici, dese, bazate pe legume și fructe proaspete, precum și laptele sau crema de ovăz.
– Se beau ceaiuri din plante ca: hamei, roiniță, portocală amară, rostopască, coada șoricelului, mușețel, fe-nicul.
– Se recomandă și uleiurile de mentă sau rosmarin, ca uz extern.
– Se aplică pe regiunea sto-macului cataplasme calde și umede cu oțet de mere.
– Se fac exerciții respiratorii relaxante, autosugestie, în scopul evitării situațiilor stresante.
Digestie dificilă
Frunze și semințe de angelică, semințe de anason verde, fructe de banian, frunze de busuioc, flori de mușețel, scorțișoară, frunze de asmațuchi, semințe de coriandru, frunze de tarhon, rădăcini de ghimbir, frunze și semințe de mărar, bace de ienupăr, cuișoare, frunze de dafin.
Flori de levănțică, frunze de silnic, frunze de maghiran, flori de romaniță, flori de melisă, frunze de mentă, frunze de trifoi, flori și frunze de portocal, frunze de pătrunjel, rădăcină de lemn-dulce, frunze de cimbru, de salvie, de cimbrișor, de lămîioară și de verbină.
Preparat digestiv:
Anason verde: semințe, 20 g
Busuioc: frunze, 20 g
Romaniță: frunze, 20 g
Maghiran: frunze, 20 g
Portocal: flori, 20 g
Lămîioară: frunze, 20 g
Verbină: frunze, 20 g
O lingură de amestec la o cană cu apă.
Se fierbe unu-două minute. Se bea o cană după masă.
Fermentație intestinală
Semințe de mărar, de anason verde, de chimion, de chimen, de coriandru, frunze de tarhon, fructe de banian, rădăcini de gențiană și de ghimbir, cuișoare, frunze de dafin, cimbru și lămîioară.
Preparat carminativ
Anason verde: semințe, 30 g
Tarhon: frunze, 30 g
Dafin: frunze, 30 g
Cimbru: frunze, 30 g
Lămîioară: frunze, 30
O lingură de amestec la o cană de apă.
Se fierbe două-trei minute, apoi se lasă la infuzat timp de zece minute. Se bea o cană cu o oră-două înainte de masă.
Dureri de stomac
Flori de mușețel, flori de nalbă mare și de nalbă, frunze de melsia, mentă, paracherniță, rozmarin și cimbrișor, frunze, flori și muguri de portocal amar.
Tizană calmantă
Mușețel: flori, 50 g
Nalbă: flori, 50 g
O lingură de amestec la o cană de apă clocotită care se lasă să infuzeze zece minute. Cel care are dureri de stomac va evita să mănînce. O ceașcă călduță din această tizană înainte de masă îi va calma stomacul.
Tizană asortată
Mușețel: flori, 30 g
Melisă: frunze, 30 g
Mentă: frunze 10 g
Cimbrișor: frunze, 20 g
Portocal: muguri, 20 g.
O lingură de amestec la o cană de apă clocotită; se lasă la infuzat timp de zece minute. Se bea o cană după ma