Fosforul este un macroelement având următoarele proprietăți:
– controlează echilibrul calciului, precum și pe cel acidobazic;
– intră în numeroase combinații cu proteinele, lipidele și glucidele;
– acționează favorabil împreună cu vitamina D și calciul;
– ia parte la formarea oaselor, dinților și sângelui;
– are o importanță deosebită la producerea energiei nervoase, in-telectuale și sexuale, re-gularizând bătăile inimii și ajutând la funcționarea normală a rinichilor.
Acest mineral este indispensabil funcțiilor vitale ale organismului, iar sub raport cantitativ este cel mai bine reprezentat: cca 1 % din greutatea corpului și 25% din totalul substanțelor minerale din corp.
De asemenea, fosforul mai intervine în procesele de producere, înmagazinare și transfer a energiei. În organism, absorbția fosfo-calcică este optimă pentru un raport calciu/fosfor ușor supraunitar.
Necesarul zilnic de fosfor pentru adulți este de 1 (2) gram, aproximativ egal sau ceva mai mare decât necesarul de calciu; excepție fac copiii, care necesită un aport de calciu cu 20% superior față de cel de fosfor.
Femeilor gravide, precum și celor aflate în perioada de alăptare le sunt necesare 5 grame de fosfor pe zi. Carența de fosfor se manifestă prin anorexie, scădere în greutate și tulburări de calcificație.
Intoxicațiile cu fosfor se combat prin aport sporit, în mod corespunzător, de magneziu și potasiu, elemente anta-goniste fosforului.
Tot dușmani ai acestuia mai sunt fierul și aluminiul în cantități mari. Fosforul este indicat în astenie fizică și intelectuală, în rahitism, oboseală musculară, diferite de-mineralizări, palpitații și insuficiență cardiacă, anxietate și iritabilitate, în alterarea funcțiilor hepatice, dureri articulare, ca și în perioadele de creștere, de graviditate și de alăptare etc.