Spitalele din Vrancea organizează concursuri pentru ocuparea posturilor de medici, asistenți medicali și personal auxiliar. Astfel, Spitalul Municipal Adjud pune la dispoziție un post pe perioadă determinată pentru Compartimentul Personal-Salarizare și un post de asistent medical principal pentru Secția de Neonatologie, dar și trei posturi pe perioadă nedeterminată, de asistent medical pentru Secțiile de Obstetrică-Ginecologie și Cardiologie, și un post de îngrijitoare pentru Secția de Ortopedie-Traumatologie.
Tot Spitalul Municipal din Adjud scoate la concurs și un post de economist debutant cu studii superioare pentru Compartimentul Financiar-Contabilitate. Dosarele de înscriere la concurs pot fi depuse la secretariatul Spitalului din Adjud până pe data de 15 noiembrie, ora 12.00, iar concursul se va susține pe data de 18 noiembrie, la ora 10.00. Taxa de înscriere este de 50 de lei.
De asemenea, Spitalul Comunal Vidra scoate la concurs două posturi de asistent medical pe o perioadă determinată, posturi cu care se speră să se acopere deficitul de personal din cadrul unității. Deși, inițial, Spitalului din Vidra i-au mai fost deblocate două posturi de asistent medical pe o perioadă nedeterminată, acestea au fost retrase, fără vreun motiv. „Nu știu de ce ne-au fost retrase cele două posturi de asistent medical. Consider că este o dovadă de discri-minare și un gest de prost gust”, este de părere Ion Doldor, managerul Spitalului Comunal Vidra.
O situație asemănătoare este și la Secția Exterioară din Dumitrești a Spitalului de Psihiatrie Cronici din Dumbrăveni. Deși în primă fază a fost deblocat un post de asistent medical, dar și unul de farmacist, acestea au fost retrase de Ministerul Sănătății. „Posturile care au fost deblocate pentru Spitalul din Dumitrești au fost retrase de cei de la mi-nister printr-un memorandum. Eu am fost la Ministerul Sănătății să fac solicitări pentru personalul de care avem nevoie, dar nu am reușit să rezolv nimic. E o situație dramatică, pentru că nu avem personal me-dical, ce să nu mai zic de personalul auxiliar. Avem noroc de cei doi medici de la Dumbrăveni care ne ajută cu gărzile”, a declarat Costel Negoescu, managerul unității.
Nevoie mare de medici și asistenți
O situație la fel de drama-tică este și la Spitalul Orășenesc Odobești, unde a fost deblocat un singur post de asistent medical și acela cu jumătate de normă. „Pentru a ne desfășura activitatea în condiții normale, mai avem nevoie de 2 medici și 8 asistenți. Momentan ne descurcăm destul de greu”, a declarat un angajat al unității spita-licești din Odobești.
La Spitalul din Panciu au fost deblocate două posturi de medic pentru Secțiile de Interne și Chirurgie și unul de asistent medical, care urmează a fi scoase la concurs la finalul acestei luni. Dar și așa nevoia de perso-nal din cadrul spitalului nu va fi acoperită.
La Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” din Focșani situația este incertă, deoarece încă nu s-a deblocat niciun post. „S-a făcut solicitare către Ministerul Sănătății pentru deblocarea a patru posturi de medic pentru Secțiile de Radiologie, Diabet, Ortopedie și Terapie Intensivă. Așteptăm publicarea anunțului în revista «Viața Medicală» și în termen de 15 zile se va organiza și concursul pentru ocuparea posturilor vacante”, a declarat Alina Pelin, purtător de cuvânt al Spitalului din Focșani.
Lipsa personalului medical și subfinanțarea sistemului medical „îmbolnăvesc” pacienții din unitățile spita-licești din județ, și nu numai. Cel mai trist este că foarte multe cadre medicale părăsesc sistemul medical din România pentru a pleca în străinătate, în speranța unui trai mai bun. Deși tot mai multe cadre medicale hotărăsc să părăsească țara, guvernanții nu au de gând să facă ceva pentru a opri exodul acestora, ba chiar îi îndeamnă să plece.
Mulți pleacă, puțini se întorc
Potrivit Direcției de Sănătate Publică Vrancea, de la începutul lunii septembrie 20 de asistenți me-dicali, doi medici și câțiva farmaciști au depus documentele necesare în vederea obținerii certificatului de conformitate, care le va permite să desfășoare activități medicale în spitalele din Uniunea Europeană. Dacă până luna trecută absolvenții de studii superioare în domeniul medical care do-reau să profeseze peste hotare erau nevoiți să se deplaseze până la București pentru a depune actele necesare la Ministerul Sănătății, de la 1 septembrie direcțiile de sănătate publică din țară au preluat această atribuție. Ele se ocupă de înregistrarea cererilor și predau Ministerului Sănătății documentele depuse de solicitanți. În termen de 30 de zile lucrătoare, certificatele sunt eliberate titularilor, tot prin Direcția de Sănătate Publică.