Pacienții internați în Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” din Focșani beneficiază de o rație zilnică de hrană de 7 lei, sumă alocată de Ministerul Sănătății. Cu această sumă, infimă de altfel, bucătarii instituției trebuie să se gospodărească bine, în așa fel încât pacienții să nu facă foamea pe durata internării. Deocamdată, nu s-au înregistrat plângeri din cauza mâncării, mai ales că majoritatea celor internați primește alimente și de la rude. Potrivit reprezentanților unității sa-nitare, sumele pentru mâncarea pacienților au rămas neschimbate de mai mulți ani.
Suma alocată rației de hrană a pacienților din spital fluctuează în funcție de afecțiune sau grupa de vârstă. Astfel, pentru copiii cu vârste cuprinse între 0-3 ani, suma alocată pentru hrana zilnică este de șase lei, iar pentru cei cu vârste cuprinse între 3 și 16 ani suma este de 7, 8 lei. Pentru pacienții suferinzi de diverse boli grave, suma diferă în funcție de gravitatea afecțiunii. Astfel, bolnavii de TBC și cei de HIV beneficiază de 13 lei, bolnavii de diabet de 12 lei, bolnavii de hepatită și cei cu arsuri de 11, 5 lei, bolnavii psihic de 10 lei, lehuzele de 8 lei, iar internații de o zi beneficiază de o sumă alocată hranei de 5,1 lei. Din acești bani, pacienții beneficiază de trei mese zilnice și o gustare sau un supliment nutrițional pentru anumite categorii de bolnavi, cum ar fi lehuzele sau bolnavii de diabet. „Masa zilnică a pacienților cuprinde supe, fructe, carne, brânzeturi, lactate, iar ca gustare mai primesc câte un compot”, a declarat Alina Pelin, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean.
Pacienții sunt mulțumiți de hrana pe care o primesc, mai ales că este caldă și proaspătă. „E bunicică mâncarea pe care ne-o dau aici. Na, mâncare de spital. Nici nu sunt pretențios din fire și mă mulțumesc cu ce-mi dau. Cel mai mult îmi place mâncărica de fasole cu mazăre, parcă e mai bună ca acasă. Dacă mi-e poftă de ceva, îmi mai aduc copiii sau îmi cumpăr de la magazin, dar destul de rar”, spune Gheorghe, un bătrânel internat în spital.
Regimurile alcătuite de medicii nutriționiști sunt particularizate pe diverse tipuri de afecțiuni. Lehuzele și persoanele arse primesc în plus față de restul bolnavilor mere și lapte. În cazul dietelor comune, pacienții primesc la masă supe, ciorbe, fasole, friptură și mâncare de cartofi, orez sau tăiței.
Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” din Focșani are 728 de paturi și deservește aproximativ 390.000 de locuitori. Media anuală a bolnavilor internați aici este de 34.000-35.000 de persoane.