Ediția: Miercuri 22 ianuarie 2025 Nr. 6798
Ediția: Miercuri 22 ianuarie 2025 Nr. 6798

Autorităţile se tem de proteste violente


Autoritățile atrag atenția că disponibilizările de personal din sectoarele public și privat generează proteste violente și infracționalitate în rândul populației, se arată în Strategia Națională de Ordine Publică pentru perioada 2010-2013, adoptată de Consiliul Suprem de Apărare a Å¢ării și de Guvern.
Referitor la ordinea pu-blică, Strategia publicată în Monitorul Oficial enunță, printre provocări, manifestațiile cu violență pe fondul crizei economice.
„Criza economică și financiară mondială din anul 2009 continuă să exercite o influență de ordin economic, social și politic, cu incidență inevitabilă și greu de anticipat asupra societății românești și internaționale și, implicit, asupra activității instituțiilor statului român. Efectele crizei economice pot conduce la situații de o gra-vitate excepțională în plan economic, social și politic, prin creșterea numărului de disponibilizări, atât în sectorul public cât și în cel privat, cu impact asupra creșterii infracționalității, sentimentului de neîncredere a populației în instituțiile statului, numărului de proteste și de manifestări violente în rândul populației”, se arată în Strategia Națională de Ordine Publică.
În privința siguranței cetățeanului, Strategia își fi-xează printre obiective și reducerea deficitului de personal din dispozitivele de si-guranță publică ale Ministerului Administrației și Internelor (MAI).

La începutul anului 2010, Poliția, Poliția de Frontieră și Jandarmeria aveau un deficit de personal de 13%, ceea ce conducea la o medie de 434 de polițiști și jandarmi la 100.000 de locuitori, se mai arată în documentul CSAT.
Numărul posturilor din cele trei instituții ale MAI este de 500 de polițiști și jandarmi la 100.000 de locuitori, pentru asigurarea ordinii publice, conform Strategiei.

La capitolul dedicat combaterii corupției, documentul acordă și mass-media importanță în combaterea corupției. Astfel, printre principalele direcții de acțiune, Strategia enumeră în primul rând „informarea corectă și oportună a mass-mediei cu evoluția situației operative”.
De asemenea, documentul publicat în Monitorul Oficial are în vedere și îmbunătățirea imaginii MAI, precum și stabilirea unei mai bune relații cu societatea civilă.
În context, documentul reclamă scăderea la jumătate a capitalului de imagine al MAI în ultimii patru ani.
Strategia Națională de Ordine Publică a fost aprobată de CSAT pe 30 septembrie și de Guvern pe 13 octombrie, documentul fiind publicat joi în Monitorul Oficial.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?