Negativarea balanței energetice, obligatorie pentru scăderea în greutate, se poate obține fie prin reducerea aportului energetic, fie prin creșterea consumului de energie.
Reducerea energiei de aport se realizează prin următoarele mijloace:
Instituirea unui regim alimentar prin următoarele mijloace:
– instituirea unui regim alimentar cu conținut caloric sub nivelul consumului energetic al organismului
– reducerea aportului alimentar prin mijloace medicamentoase
– modificarea comportamentului alimentar prin psihoterapie sau acupunctură;
– rolul chirurgiei în reducerea energiei de aport.
Utilizarea excesivă a energiei prin efort fizic:
– creșterea consumului energetic prin efort fizic;
– creșterea energiei bazale prin mijloace terapeutice;
– extirparea chirurgicală a unui segment al depozi-tului energetic (lipectomie)
– inhibiția lipogenezei
Pentru a preveni boala este nevoie ca aportul de calorii să fie egal cu cantitatea de energie consumată, iar în prezența obezității să se scadă aportul, să se crească consumul sau să se utilizeze ambele mijloace.