Programul de colectare selectivă a deșeurilor are succes printre locuitorii municipiului Adjud. Managerul proiectului a arătat că adjudenii au început să sorteze gunoaiele pe care le duc la pubele, ceea ce dovedește că populația municipiului a atins un oarecare grad de civilizație și bun simț. „Chiar dacă suntem abia la început, adjudenii au înțeles că acest program vine în ajutorul municipa-lității, prin reducerea numărului deșeurilor aruncate la întâmplare și asigurarea unui mediu la standarde ecologice”, a afirmat Gabriela Racoviță, manager de proiect.
Colectarea a început să se facă încă de luna trecută iar reprezentanții primăriei conti-nuă campania de promovare și informare a cetățenilor prin repartizarea de pliante în zona caselor și în cutiile poștale ale blocurilor. Primăria Adjud are în plan încheierea de contracte cu comunele limitrofe, Ruginești, Păunești, Pufești ș.a, în vederea amenajării unor puncte de colectare selectivă a deșeurilor în aceste zone.
Proiectul de colectare selectivă a deșeurilor este implementat de primăria din Adjud printr-un program PHARE, cu o valoare de aproape un milion de euro. Proiectul este implementat de Consiliul Local Adjud în parteneriat cu Consiliul Local Mărășești. Stația de sortare-compostare, amenajată conform standardelor europene se află la Mărășești și este singura din județul Vrancea. S-au amenajat 34 de puncte de colectare în Adjud, incluzând satul Adjudu Vechi și Åișcani și 56 în Mărășești cu containere de 1.100 litri și europubele de 240 litri. Colectarea selectivă a gunoiului a creat noi locuri de muncă, s-au angajat 35 de persoane, care primesc salariu prin autofinanțare, în urma valorificării deșeurilor selectate, carton, hârtie, PET-uri, sticle și metal. Reziduurile ce rămân în urma sortării și nu mai pot fi va-lorificate sunt tocate și trimise fabricilor de ciment, pentru coincinerare.