Un cerc vicios al lipsurilor îi ține pe oamenii fără adăpost la limita supraviețuirii. Boschetarii fac parte din categoria „fenomene”, care cu greu pot fi stăpânite de autorități. Zeci de oamenii ai străzii devin peste noapte o problemă pentru autorități, mai ales atunci când temperaturile scad. Vara, boschetarii pot fi văzuți peste tot, dar iarna, în lipsa unui centru cu locuri suficiente pentru găzduirea lor, vremea friguroasă îi împinge spre… gară.
Prezențe respingătoare pentru mulți, cetățenii fără domiciliu se adăpostesc, mai ales în timpul iernii, în sala de așteptare a Eurogării Focșani. Pentru că nu au unde dormi la căldură, boschetarii Vrancei, și nu numai, înnoptează pe unde pot. Åi cum nu au prea multe variante, sala de așteptare din gară este considerată de ei cel mai potrivit loc. Deși au impresia că sunt scaune suficiente și pentru ei și pentru călători, boschetarii îi deranjează de cele mai multe ori pe aceștia din urmă. Polițiștii de la Transporturi Feroviare Focșani spun că în gară nu se adăpostesc doar oamenii străzii din județ, ci și cei din prin alte colțuri ale țării. „Avem o mare problemă cu cei care vin din alte județe. Sunt și oameni ai străzii care vin de la Mărășești, în special pentru cerșit, dar sunt foarte mulți care vin din județele Botoșani, Vaslui și altele. Åtiu că nu au voie să stea în gară și își cumpără bilete de călătorie până la prima stație, ca să nu poată fi dați afară. Åtiu foarte bine mersul trenurilor și obișnu-iesc să vină în gară după ce știu că a trecut ultimul tren, iar dacă sunt luați la întrebări motivează că au bilete”, a declarat agent șef Titel Enache, șeful Postului de Poliție TF Focșani. Polițiștii spun că numărul boschetarilor care stau în gară este foarte mare. Astfel, 10-15 oameni stau permanent în gară, iar alți 20 sunt în tranzit, adică cei care au fost dați jos din trenuri pentru că nu aveau bilete de călătorie. Polițiștii nu pot decât să îi dea afară din sala de așteptare, dar de obicei revin.
O altă soluție, dar care nu are sorți de izbândă, este aceea de a-i urca în tren și de a-i trimite către localitățile de domiciliu. De fiecare dată însă, se întorc. Așa trece iarna oamenilor străzii… venind și plecând din gară.
Polițiștii spun că nu de puține ori au găsit și copii dormind prin gară, dar în cazul lor situația se rezolvă mai ușor. „Cu minorii este o altă situație. Cei care au fost găsiți în gară au fost duși la centru și așa este mult mai ușor. Unii dintre ei se întorc, în timp ce alții ajung la familii”, a mai spus agent șef Titel Enache.
Locuri de cazare pentru 100 de persoane
În Municipiul Focșani există, în prezent, aproximativ 100 de locuri de cazare pentru cei fără locuință. În majoritatea cazurilor, oamenii străzii se îmbolnăvesc și ajung în cele din urmă la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență, unde sunt deparazitați, după care ajung tot în stradă.
Crucea Roșie Vrancea s-a pregătit deja pentru valul de neajutorați care vor îngheța pe străzi în iarna ce stă să vină. Problema autorităților locale este că în Vrancea ajung și oameni ai străzii din alte județe, unde nu există adăposturi, iar locurile sunt doar pentru focșăneni. „Ne-am pregătit pentru iarnă cu saltele, hrană, produse de igienă, haine, încălțăminte, truse medicale pentru degerături și dacă va fi nevoie vom suplimenta și containerele din strada Fraternității. Adăpostul de Noapte «Sfântul Nicolae cel Nou» are o capacitate de 50 de persoane, iar suplimentarea nu poate fi făcută la infinit. O să îi preluăm în li-mita locurilor pe care le avem. Problema este că noi putem adăposti doar persoanele cu buletin de Focșani”, ne-a declarat directorul Crucii Roșii Vrancea, Rodica Davidean.
Unii dintre cetățenii fără locuință au reușit, în mare parte, să se integreze în comunitate astfel că, în prezent, se poate vorbi și despre o disciplină. „Nu au voie cu băuturi alcoolice și cu țigări în adăpost. Au un program bine stabilit, unii dintre ei chiar au locuri ocazionale de muncă. Alții beneficiază de indemnizație de handicap, pensie sau ajutor social”, ne-a mai spus Rodica Davidean.
De asemenea, autoritățile locale au în vedere oamenii străzii. Cu toate că legea nu îi poate sancționa pe cei fără locuință, viceprimarul Bogdan Matișan speră ca la iarnă să nu se confrunte cu un aflux de boschetari. „Facem ce putem pentru oamenii străzii. Problema este că nu avem cadru legal să îi amendăm sau să îi trimitem acasă. Nu putem decât să-i urcăm în tren și să-i trimitem în județul de unde provin, dar ei se întorc. Pe raza Municipiului Focșani nu mai sunt la fel de mulți ca în alți ani”, este de părere viceprimarul Bogdan Matișan. Cei mai mulți oameni ai străzii nu sunt periculoși și nu sunt predispuși la agresiune, numai că aspectul pe care îl creează în locurile unde se stabilesc lasă de dorit.