Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Speranţele muzicii populare, pe scena Festivalului Bachus 2010


Tinerele speranțe ale muzicii populare românești din șase județe ale țării „au încins jocul” la prima ediție a Concursului „Cântece de viță veche”, derulat sâmbătă în cadrul Festivalului Internațional al Viei și Vinului „Bachus 2010”. Trofeul primei ediții a Concursului „Cântece de viță veche” la secțiunea 9 – 14 ani i-a revenit Teodorei Bârsan din Buzău. La secțiunea 15 – 20 ani trofeul i-a revenit Marianei Hurjiu care a reprezentat județul Vrancea. La secțiunea 9 – 14 ani, premiul I i-a revenit Ioanei Ciobanu din Vaslui, premiul al II-lea fiind obținut de Silvia Bordeianu din Bacău. La secțiunea 9 – 14 ani, locul al III-lea în concurs i-a revenit vrâncencei Mihaela Gheorghiță. Locul I la secțiunea 15 – 20 de ani i-a revenit grație prestației artistului Valentin Dodu din Galați. Locul al II-lea Mihaelei Profire în vreme ce locul al III-lea a fost ocupat de Alexandra Gheorghiniță, ambele reprezentând cu succes tradițiile, portul și cântul popular de pe plaiurile Vrancei.
Concursul a debutat cu prezentarea mai multor filme documentare despre istoria lui Bachus. Totodată au fost prezentate tradiții legate de vin și cultura viței de vie pentru ca, pe ecranele uriașe amplasate în Piața Gării, focșănenii să urmărească un material despre boteitul oilor și tradițiile încă vii din satele de munte ale Vrancei.
Organizatorii vor ca acest concurs să promoveze tinerele talente dar și să devină o tradiție și o emblemă pentru județul Vrancea și pentru Festivalul Internațional al Viei și Vinului „Bachus”. „Anul acesta organizăm prima ediție a Concursului «Cântece de viță veche». Vrem ca, în timp, acest concurs să devină o tradiție și să își câștige importanța și valoarea pe care o merită. Concursul își propune să încurajeze tinerele spe-ranțe ale muzicii populare românești în ve-derea păstrării tradițiilor dobândite din străbuni”, a afirmat Maria Murgoci, director al Ansamblului Folcloric Profesionist „Å¢ara Vrancei”. În concurs      s-au înscris 21 de parti-cipanți care au dansat și au cântat melodii de joc și voie bună. Juriul a fost condus de profesorul Liviu Nedelcu, directorul Centrului Județean de Promovare a Tradițiilor Artelor și Meseriilor Vrancea.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?