Ambasadorii Franței și ai Republicii Populare Chineze în România au primit titlul de Cetățeni de onoare ai orașelor Odobești și, respectiv Panciu. Evenimentele au avut loc în cadrul manifestărilor Festivalului Internațional al Viei și Vinului „Bachus 2010”. Este vorba de Ambasadorul Republicii Populare Chineze la București, Excelența Sa, Liu Zengwen, și de ambasadorul Franței la București, Excelența Sa, Henri Paul.
Ambasadorul Franței la București, Excelența Sa, Henri Paul, a fost întâm-pinat la Odobești de șeful administrației județene, Marian Oprișan, și de primarul Daniel Nicolaș. În cadrul unei ședințe extraordinare a Consiliului Local, Excelența Sa, Henri Paul a fost numit cu unanimitate de voturi cetățean de onoare al orașului Odobești. El a primit din partea șefului administrației județene o sticlă de vin de colecție și diploma de cetățean de onoare. Primarul Nicolaș i-a oferit cheia orașului Odobești și o efigie pe care scrie „Se acordă titlul de cetățean de onoare al orașului Odobești, Excelenței Sale, Henri Paul , ambasadorul Franței la București, în semn de recunoștință pentru sprijinul acordat odobeștenilor la refacerea viilor distruse la sfârșitul secolului XIX”.
Ambasadorul francez a fost numit cetățean de onoare datorită relațiilor deosebite existente între Franța și Odobești și care datează de 130 de ani. „În urmă cu 130 de ani, toate viile din Odobești au fost distruse de filo-xeră și orașul intrase în colaps. Cu greu, autoritățile locale, în frunte cu primarul Manea Băiatu, au reușit cu ajutorul specialiștilor francezi să replanteze vița de vie. Pe fondul acestui declin al orașului, în 1901 a fost înființată școala viticolă, iar din 1902 și până în 1931, director al acestei școli a fost Joseph Dodun de Perrieres, care a format, în trei decenii de activitate, specialiștii necesari refacerii imensei podgorii a Odobeștilor. La capătul a câtorva zeci de ani, viile au devenit aurul Odobeștiului iar noi ne putem bucura astăzi de licoarea magică a viței de vie”, a afirmat primarul Daniel Nicolaș, adăugând că prin acest titlu dorește să mulțumească specialiștilor francezi care în urmă cu un secol au fost alături de orașul Odobești.
Ambasadorul Franței a devenit ambasadorul Odobeștiului
Emoționat de titlul primit, ambasadorul Franței la București a declarat că se simte mândru să fie cetățean de onoare al orașului Odobești și speră ca în viitor să fie ambasadorul vinurilor odobeștene în Franța și în lume. „Este pentru prima oară când primesc această calitate în România. Nu am putut să rezist în fața motivului pe care mi l-a prezentat primarul Nicolaș și pentru care am primit această distincție și care este unul foarte emoționant. Franța și România sunt legate prin numeroase legături personale, în primul rând istorice și chiar și prin legături de sânge dacă ne amintim că, nu departe de Odobești, sunt locuri unde ostașii francezi și români au căzut pe frontul de luptă apărând aceleași valori, dar și legături culturale. Un alt element comun pentru România și Franța este vinul. Vinul îi face pe oameni să se apropie mai bine și a cultiva via este un act de cultură și de civilizație pentru țările noastre”, a precizat ambasadorul Henri Paul. El a adăugat că odobeștenii sunt foarte norocoși că au în mâinile lor cultura viței de vie și a vinului.
Ambasadorul Henri Paul a mulțumit primarului Nicolaș pentru „strălucita idee de a-l numi cetățean de onoare al orașului”, dar și președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan, care i-a făcut onoarea de a-l invita la această ceremonie „și care mă obligă pe mine să vă propun să devin ambasadorul Odobeștiului în străinătate”.
„Când avem o problemă trebuie să o discutăm în familia româno-franceză”
Președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, a declarat că România și Franța sunt două țări legate de foarte multe lucruri, amintind de colaborarea româno-franceză din perioada Primului Război Mondial. „Dacă ar fi să ne aducem aminte că soldații români și francezi și-au dat viața pe câmpul de luptă de la Mărășești, Mărăști și Oituz pentru a câștiga Primul Război Mondial, de asemenea, împreună avem de ce să spunem că avem multe lucruri în comun. Suntem legați și de limbă și de cultură pentru că am păstrat cultura limbii latine care ne leagă de Franța. Să nu uităm că în perioada interbelică Bucureștiului i se spunea micul Paris. Mi-ar plăcea să fie așa și astăzi. De asemenea, sunt prezent aici la Odobești să vă transmit multă spe-ranță în viitor. Pentru că speranța în viitorul european al comunităților noastre, al României, trebuie să existe în permanență”, a precizat Marian Oprișan.
Åeful administrației județene i-a reamintit ambasadorului Franței la București că atunci când apar pro-bleme divergente trebuie discutate întâi în familie și apoi în spațiul public, aluzie la decizia autorităților franceze de a expulza cetățenii romi de origine română. „Atunci când România a ade-rat la Uniunea Europeană, a intrat nu numai cu țara, cu 22 de milioane de locuitori, sau numai cu relieful sau ceea ce putem arăta ca oportunități pe care le putem arăta Europei Unite, ci am intrat cu toate problemele. Pentru faptul că am intrat cu toate problemele și pentru faptul că țările noastre sunt surori și suntem frați, de fiecare dată când avem o problemă divergentă va trebui să o discutăm noi, în familia noastră româno-franceză și după aceea să o scoatem în spațiul public”, a încheiat președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.
Ambasadorul României la Luxemburg, cetățean de onoare la Odobești
Ambasadorul României la Marele Ducat al Luxemburgului, Vlad Alexandrescu, a fost declarat cetățean de onoare al orașului Odobești pentru implicarea în promovarea vinurilor vrâncene. Ceremonia a avut loc la Primăria Odobești, în prezența mai multor oficialități locale și centrale.
Titlul de cetățean de onoare i-a fost înmânat ambasadorului Vlad Alexandrescu de către primarul Daniel Nicolaș.
„Domnul ambasador Vlad Alexandrescu se înscrie în tradiția diplomației românești, la care odobeștenii și-au adus contribuția lor, deschisă de scriitorul Duiliu Zamfirescu acum un secol și continuată de distinsul ambasador Marin Buhoara și pleiada de tineri odobeșteni intrați în diplomație după 1989. Vă rugăm să fiți în continuare mesagerul unui oraș care își reconstruiește identitatea, își ono-rează fiii și nu uită să-și manifeste recunoștința față de cei care au scris istoria acestui oraș din povești”, a afirmat primarul Daniel Nicolaș.
Ambasadorul Republicii Chineze, cetățean de onoare al orașului Panciu
Excelența Sa, Liu Zengwen, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Republicii Populare Chineze la București, împreună cu soția sa, au fost, sâmbătă dimineață, oaspeții orașului Panciu. Conform tradiției, aceștia au fost întâmpinați cu pâine și sare, degustând, împreună cu gazdele, și un păhărel din țuica autohtonă. Primul popas al înaltului demnitar chinez a fost în Piața Agroalimentară, unde a gustat tradiționala pastramă de oaie și micii românești, prinzându-se, apoi, într-o horă moldovenească, în acordurile Ansamblului Folcloric Profesionist „Å¢ara Vrancei”, care a întreținut atmosfera de sărbătoare.
Liu Zengwen s-a îndreptat, apoi, spre Liceul Tehnologic „Al. I. Cuza”, unde a fost întâmpinat de directorul Valeriu Bandrabur-Jalbă care a prezentat câteva date din istoria instituției, în timp ce directorul adjunct, Luminița Iliescu, a evidențiat rezultatele obținute de elevi la concursurile școlare. Următorul obiectiv vizitat de ambasador a fost Centrul de Documentare și Informare al Liceului Teoretic „Ioan Slavici” unde a primit, din partea directorului Andrei Manovici, un volum din opera scriitorului care dă numele instituției, precum și o tapiserie tradițională realizată de o elevă a liceului. Profesorul Mihai Adafini a evocat, apoi, cele mai importante repere din istoria relațiilor diplomatice româno-chineze, subliniind că, dintotdeauna, România a fost o admiratoare a Chinei, care a fost receptată, încă din anii 60-70 o susținătoare a țării noastre. Liu Zengwen le-a oferit gazdelor un talisman tradițional chinezesc, simbolul fericirii și al norocului pentru cei care îl dețin.
Ambasadorul a consemnat câteva cuvinte în Cartea de onoare a liceului, care datează încă de la înființare, acum mai bine de jumătate de secol. „Vă doresc, din toată inima, să pregătiți cât mai mulți elevi buni”, le-a urat acesta reprezentanților liceului.
O șampanie pentru ambasador
Ambasadorul Liu Zengwen a primit, sâmbătă, titlul de cetățean de onoare al orașului Panciu, în cadrul unei ședințe extraordinare a Consiliului Local găzduită de Casa de Cultură. Festivitatea a debutat cu intonarea imnurilor naționale ale Republicii Populare Chineze și României, după care înalții oaspeți au asistat la un scurt program susținut de trupa de majorete a Liceului Teoretic „Ioan Slavici”, care a prezentat un dans tradițional chinezesc și de reprezentanții Clubului de karate „Dinamic”, pregătiți de profesorul Marius Cojocaru. În debutul ședinței solemne a Consiliului Local, viceprimarul Iulian Nica a evocat personalitatea, activitatea și realizările ambasadorului Liu Zengwen în România, subliniind că acestea îl îndreptățesc să primească cea mai importantă distincție civică a orașului. Ideea a fost susținută de primarul Ion Petre care a remarcat că Liu Zengwen este un admirator al României, dedicându-și o parte importantă din viață dezvoltării relațiilor de prietenie româno-chineze. „Permiteți-mi ca, în numele acestei prietenii, să primiți titlul de cetățean de onoare al orașului Panciu”, a spus Ion Petre.
Ambasadorul statului chinez a pri-mit, împreună cu Diploma de onoare și simbolul localității, o șampanie de Panciu, îmbuteliată într-o sticlă specială, și cheia orașului. Cu acest prilej, edilii l-au sfătuit „s-o folosească pentru a deschide ușile imaginare ale, de acum, orașului dumneavoastră și pentru a păși pragul acestuia împreună cu posibilii investitori chinezi”.
„Panciu, a doua casă, România, a doua patrie”
Liu Zengwen le-a mulțumit gazdelor atât pentru cuvintele frumoase și surprizele plăcute, cât și pentru distincțiile acordate, afirmând că, acestea „repre-zintă o onoare atât pentru mine, cât și pentru poporul chinez”. „Ca cetățean de onoare al orașului Panciu, îl voi consi-dera ca o a doua casă a mea, iar România, a doua patrie a mea”, a declarat Liu Zengwen. Ambasadorul a adăugat că „orașul Panciu este o locație extraordinară, plină de farmec”, despre care cunoaște că a dat țării multe personalități de seamă. Ambasadorul Liu Zengwen și-a exprimat convingerea că, în viitor, relațiile de prietenie dintre localitățile din China cu orașul Panciu vor avea o evoluție ascendentă. Înainte de a se despărți de pănceni, ambasadorul Republicii Populare Chineze a consemnat în Cartea de onoare a Consiliului Local, dăruind, totodată, o pictură reprezentând panorama Palatului de Gheață din Orașul Interzis Beijing, realizată pe suport de mătase. La eveniment au participat, în calitate de invitați, deputații Angel Tîlvăr și Ciprian Nica, vicepreședintele Consiliului Județean, Mircea Diaconu, profesoara Liliana Mincă, de la Universitatea Financiar-Bancară București, directorul Camerei Agricole Vrancea, Gabriel Necula, consilierul județean, Vasile Carnariu, președinta Asociației Comunelor din România, filiala Vrancea, primarul din Slobozia Ciorăști, Elena Gîrneață, primarii Constantin Vlase, din Mărășești și Gigel Dragomir, din Răcoasa, precum și președintele Asociației Veteranilor de Război, filiala Panciu, colonelul (r) Gheorghe Rogoz.