Protestele împotriva Guvernului Boc vin în cascadă. După ce în urmă cu câteva zile, colegi din alte sindicate au pichetat sediul PDL Vrancea, ieri a venit rândul celor de la CNSLR Frăția și BNS să își strige neajunsurile. Revendicările sunt arhicunoscute, iar atitudinea partidului de guvernământ aceeași.
Dacă la protestele anterioare liderii de sindicat au depus revendicările la secretariatul PDL Vrancea, ieri nici măcar nu au mai intrat în sediu. Vrâncenii veniți din mai multe localități din județ nu mai au încredere că Guvernul în exercițiu mai poate schimba ceva în bine pentru ei, astfel că spun la unison că Executivul trebuie schimbat. Cele mai arzătoare dorințe ale acestora sunt legate de reducerea salariilor bugetarilor cu 25%, de salariul minim pe economie pe care îl vor majorat la 750 de lei, de disponibilizări, dar și de vârsta de pensio-nare și calculul pensiei. „Am venit pentru salarii decente. Să ne dea cei 25% din salariu pe care ni i-a luat. Nu cred că se poate schimba ceva până când acest Guvern nu cade. Să le facă și lor salariile de 4 milioane jumate (lei vechi- n.r.) să vedem cum trăiesc. Am ales noi greșit, am avut încredere. Trebuie să plece de acolo!”, ne-a spus Maria Lazăr, de 53 de ani, angajată a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vrancea.
Vrâncenii își fac griji din ce în ce mai mult pentru perioada rece, când banii de întreținere nu le vor mai ajunge. Nici exemplele de peste hotare nu au lipsit de la pichetul de ieri. „Bulgarii au fost ca noi, în criză, și au ieșit mult mai repede. Au refuzat împrumutul de la FMI. Noi de ce nu putem? Merge din ce în ce mai greu. Au zis că ieșim din criză și suntem mai tare în criză!”, a spus Jenică Dragomir, de 55 de ani, care are un salariu de 600 de lei la CITO Odobești. Totodată, angajații de la Odobești s-au plâns și de plata navetei, pe care trebuie să o facă zilnic.
Se tem să-și dea numele
Peste 150 de vrânceni s-au adunat, ieri, în fața PDL Vrancea, fără ca cineva din partea partidului să le asculte doleanțele. Oamenii, după ce au auzit de măsurile luate împotriva celor care au protestat, nici nu mai au curajul să-și dea numele. Se tem pentru locurile de muncă, pentru veniturile și așa mici pe care le primesc lună de lună. O angajată a CITO Odobești, de 42 de ani, susține că are aceleași studii pe care le are mi-nistrul Elena Udrea și câștigă într-o lună infinit mai puțin, adică 400 de lei. „Ne-au luat al 13-lea salariu, ne-au diminuat salariile cu 25%. Avem bănci, avem datorii. O să închidem ușile la CITO și o să ducem copiii în fața Guvernului, să se descurce el cu ei. Nu s-a pomenit în istoria României să se taie 25% din salarii. Guvernul trebuie schimbat!”, a strigat o femeie, care a refuzat să-și spună numele.
Unii dintre ei au și ei copii, iar luna cadourilor i-ar putea aduce în situația în care tradiția de Crăciun să fie tăiată de pe listă.
La rândul lor, profesorii sunt nemulțumiți că actualii guvernanți vor să-și asume răspunderea pe legea învățământului. „Guvernul și Ministerul acordă din ce în ce mai puțină importanță educației. Doar în campaniile electorale îi mai auzi că învățământul este de importanță națională. Istoria și geografia urmează să fie predate în limba maghiară în anumite zone din țară, iar limba română în aceste locuri va fi predată ca limbă străină la număr de ore”, a afirmat Petre Râpeanu, de 62 de ani, profesor de geografie.
Protestele împotriva măsurilor luate de actuala conducere vor continua, astfel că în data de 27 octombrie, toate confederațiile sindicale vor fi în Piața Victoriei din București, iar activitatea din instituții va fi paralizată voluntar de cei care rămân în instituții.