Dudul mai este cunoscut sub denumirile de: agud, frăgar, cirici, mură, sorcoji.
Arbore înalt de 15 m, cu frunze asimetric lobate și fructe dulci, fade, albe sau negru roșiatice.
Frunzele se folosesc în hrănirea viermilor de mătase.
Se găsește răspândit în toate regiunile de câmpie și dealuri joase din țara noastră.
În scopuri terapeutice se utilizează frunzele fără pețiol, recoltate în lunile mai și iunie, prin ciupire sau prin strângere și fructele mature proaspete.
Proprietăți:
– tonic, răcoritor, antiscorbutic, astringent- frunzele; laxativ- fructele.
Indicații:
– în diaree.
– în diabet zaharat- activitatea este crescută dacă la ceai se adaugă frunze de afin, teci de fasole, frunze de nuc și de urzică;
– gastrite, ulcer duodenal și gastric;
– afecțiuni pulmonare;
Mod de folosire:
– fructul bine copt – contra constipației;
– fructele proaspete sub formă de sirop au efect laxativ și ușor diuretic;
– infuzie
– sucul fructelor extras înainte de completa maturitate.