Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Dudele – dudul alb şi dudul negru


Dudul mai este cunoscut sub denumirile de: agud, frăgar, cirici, mură, sorcoji.
Arbore înalt de 15 m, cu frunze asimetric lobate și fructe dulci, fade, albe sau negru roșiatice.
Frunzele se folosesc în hrănirea viermilor de mătase.
Se găsește răspândit în toate regiunile de câmpie și dealuri joase din țara noastră.
În scopuri terapeutice se utilizează frunzele fără pețiol, recoltate în lunile mai și iunie, prin ciupire sau prin strângere și fructele mature proaspete.
Proprietăți:
– tonic, răcoritor, antiscorbutic, astringent- frunzele; laxativ- fructele.
 
Indicații:
– în diaree.
– în diabet zaharat- activitatea este crescută dacă la ceai se adaugă frunze de afin, teci de fasole, frunze de nuc și de urzică;
– gastrite, ulcer duodenal și gastric;
– afecțiuni pulmonare;
 
Mod de folosire:
– fructul bine copt – contra constipației;
– fructele proaspete sub formă de sirop au efect laxativ și ușor diuretic;
– infuzie
– sucul fructelor extras înainte de completa maturitate.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?