Focșăneanul Costică Argint va fi adus în țară la începutul lunii noiembrie, după ce în aprilie autoritățile ita-liene au informat Ministerul Justiției că au dispus extrădarea acestuia în România, pentru executarea unei pedepse de trei ani și șase luni.
Ministerul Justiției a transmis, în martie 2008, cererea de extrădare a lui Costică Argint Ministerului Justiției din Italia. Cererea de extrădare a fost înaintată după efectuarea controlului de regularitate și a fost formulată în baza încheierii din martie 2008 a Tribunalului Vrancea-Secția penală. În decembrie 2009, Ministerul Justiției a efectuat o revenire către Ministerul Justiției italian prin care a solicitat informații cu privire la stadiul procedurii de extrădare. Ulterior, în decembrie 2009, Biroul Național Interpol a informat că la aceeași dată Costică Argint a fost arestat provizoriu în vederea extrădării din Italia. „La data de 22 decembrie cetățeanul român Costică Argint a fost arestat în Italia în vederea extrădării către România. Comunicarea oficială a fost primită de Biroul Național Interpol care a sesizat imediat Ministerul Justiției și Libertăților Cetățenești și Tribunalul Vrancea pentru a demara procedurile specifice de extrădare. Cazul a fost intens datorită statutului de azilant pe care Costică Argint a pretins că l-ar fi obținut în Italia, statut care a împiedicat efectuarea demersurilor necesare pentru arestarea și extrădarea către România. Procedura extrădării este de durată, reglementată de Legea 302/2004 și se va finaliza cu introducerea acestuia într-un penitenciar din România”, declara, în ianuarie, comisarul Daniel Popescu, șef Serviciu Urmăriți din cadrul IPJ Vrancea.
Mandat european
Fostul lider al romilor din Italia, Costică Argint, a fost arestat în decembrie 2009 în Italia, în baza unui mandat european de arestare pentru ultraj contra bunelor moravuri, autoritățile române soli-citând extrădarea acestuia, iar autoritățile italiene au admis ce-rerea. Costică Argint, care acum are 53 de ani, a fost arestat la Tivoli, o localitate din apropierea Romei.
În aprilie 1997, Argint a fost cer-cetat pentru ultraj contra bunelor moravuri, după ce ar fi intrat într-un bar din comuna vrânceană Găgești, ar fi distrus mai multe bunuri și ar fi rănit grav două persoane. În același an, în timpul procesului, bărbatul a fugit din țară în Italia.
Cinci ani mai târziu, în 2002, la solicitarea IPJ Vrancea, pe numele lui Costică Argint a fost emis mandat de urmărire internațională. După alți cinci ani, în iunie 2007, la solicitarea Tribunalului Vrancea, a fost emis mandat internațional de arestare, bărbatul fiind condamnat la un an și șase luni de închisoare pentru fapta comisă în 1997.
Lider al Asociației romilor refugiați politic din Italia, Costică Argint a devenit cunoscut după ce a apărut alături de fostul ministru de Externe, Adrian Cioroianu, și de fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, în cursul unei vizite a acestora la Roma. Vizita a avut loc după ce românul Romulus Mailat a fost acuzat, în 2007, de uciderea unei italience.