Ediția: Miercuri 22 ianuarie 2025 Nr. 6798
Ediția: Miercuri 22 ianuarie 2025 Nr. 6798

Bugetarii au întors „armele“ împotriva guvernanţilor


Toți funcționarii Direcției Generale a Finanțelor Publice (DGFP) Vrancea, adică peste 400 de salariați de la toate administrațiile financiare, au încetat lucrul ieri, în semn de protest față de întârzierea plății stimulentelor financiare pentru ultimele trei luni. Fără stimulente financiare, veniturile lunare ale funcționarilor DGFP s-au redus cu peste 50%. Åži angajații instituțiilor publice deconcentrate din subordinea Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale au protestat. Este vorba de salariații Casei Județene de Pensii (CJP), ai Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM), Agenției Județene pentru Prestații Sociale (AJPS) și Agenției Locale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ALOFM). Cu toate că directorii executivi ai instituțiilor au încercat să mascheze protestul, angajații au fost mai vocali ca oricând.

Toți funcționarii Direcției Generale a Finanțelor Publice (DGFP) Vrancea, adică peste 400 de salariați de la toate administrațiile financiare, au încetat lucrul ieri, în semn de solidaritate cu colegii lor de la București și din celelalte direcții din țară. Funcționarii sunt nemulțumiți de eliminarea stimulentelor salariale, bani care mai aco-pereau din pierderile suferite prin diminuarea cu 25% a salariilor.
În urma eliminării stimulentelor, s-au redus veniturile lunare cu peste 50%, au arătat funcționarii din DGFP. Astfel, salariul mediu din DGFP în luna septembrie a fost de 826 lei, față de venitul mediu de 2.384 lei din luna iunie, când au fost cumulate stimulente din două luni. De menționat că salariul mediu din iunie a fost de 1.094 lei. Cel mai mic salariu pentru un funcționar cu studii superioare a fost, în luna septembrie, de 476 lei, iar pentru un re-ferent a ajuns la 420 lei. „Mai ajung acasă cu un salariu de 6 milioane lei vechi și mai am de plătit trei rate. Practic nu mai rămân cu nimic”, a afirmat Maria Jalbă. Un alt funcționar a arătat că salariul pe care îl încasează acum este mai mic chiar decât cel pe care îl primea în urmă cu 31 de ani. „Atunci aveam un salariu de 1.400 lei, iar acum primesc doar 785 lei. Acesta este salariul după 31 de ani de lucru! Să primesc mai puțini bani decât pe vremea lui Ceaușescu”, a afirmat Veronica Statache.

Guvernul a oferit promisiuni și minciuni

Liderul sindicatului din DGFP, Ion Mihalcea, a arătat că angajații sunt nemulțumiți deoarece în ultimele trei luni nu au primit stimulentele sala-riale. „S-a ieșit în stradă abia acum pentru că s-a considerat că guvernul va analiza această situație și va oferi un răspuns. Å¢inând cont că în această perioadă doar ne-au mințit, doar au oferit promisiuni, iar în final au spus că nu vor da stimulentele, ne-au determinat să recurgem la această acțiune”, a afirmat Ion Mihalcea. El a precizat că salariații își asumă riscul de a nu fi plătiți pentru perioada protestului. „Nu este o problemă dacă spun că nu vom fi plătiți. Fiecare dintre noi știe consecințele unei asemenea acțiuni. Ne asumăm acest risc”, a mai spus li-derul sindical.
Conducerea DGFP Vrancea a arătat că singurele activități derulate au fost virarea salariilor către salariații din Armată și Jandarmerie. „La prima oră au fost făcute plățile pentru salariile din Armată și Jandarmerie, iar ulterior s-a întrerupt activitatea”, a declarat directorul executiv al DGFP, Eugen Ciorici. El a adăugat că salariații din Finanțe nu vor fi plătiți pentru perioada în care nu au lucrat.

Comisarii Gărzii Financiare nu au ieșit la controale

Protestul de la Finanțe i-a molipsit și pe colegii de la Garda Financiară. Echipajele de comisari nu au mai fost în controale astăzi. Deși nu s-a anunțat oficial, atitudinea comisarilor a fost determinată tocmai de neacordarea stimulentelor. Oficial, comisarii Gărzii nu au ieșit la controale în teren deoarece au avut o acțiune în cursul nopții de miercuri spre joi și au trebuit să finalizeze procesele verbale. „Nu este posibil să plătești un comisar cu 600 de lei și să îl trimiți în controale la agenții economici. Au tăiat din salarii fără să se gândească la consecințe. După ce îmi plătesc ratele la bancă și îmi cumpăr medicamente nu mai rămân cu bani nici pentru țigări”, a afirmat comisarul Gărzii Financiare, Marian Lungu.

Salariile mici încurajează corupția și șpaga

Situația explozivă din DGFP sau Garda Financiară a fost prezentată, încă din luna august, de șefii acestor instituții. La o dezbatere asupra Strategiei Naționale Anticorupție, organizată la Focșani, s-a arătat că din cauza salariilor mici, inspectorii și comisarii sunt tentați să ia șpagă și să fure atunci când sunt puși să verifice firme cu cifre de afaceri colosale.
Åžeful Gărzii Financiare, Adrian Buzdrug, a arătat că un comisar debutant are un salariu puțin mai mare de 600 lei și este trimis să verifice firme ai căror directori au venituri de zeci de mii de euro. „Practic e trimis să fure și să ia șpagă”, a arătat șeful Gărzii Financiare. Opinia acestuia a fost susținută de directorul executiv al DGFP, Eugen Ciorici.

Protest și la Casa de Pensii

Angajații de la Casa Județeană de Pensii (CJP), Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), Agenția Județeană pentru Prestații Sociale (AJPS) și Agenția Locală pentru Ocuparea Forței de Muncă (ALOFM) au declanșat, la rându-le, un protest spontan la locul de muncă. Funcționarii publici au cerut anularea hotărârii privind reducerile salariale în cuantum de 25%, luată în iulie de Guvern, acordarea în continuare a stimulentelor, inclusiv pe lunile restante, stoparea disponibilizărilor de personal, plata orelor suplimentare, dar și reașezarea personalului pe funcțiile publice în raport cu vechimea avută. „Ni se pregătesc disponibilizările! Diferența la salariu între colegii de birou este foarte mare. Vă spun eu ce înseamnă să fii disponibilizat”, i s-a adresat Elena Pintilie, în vârstă de 40 de ani, directorului adjunct al CJP, Mariana Mehedinți. Liderul de sindicat, Dumitru Curcă, a spus că nemulțumirea este generală și că eforturile pe care le-a depus pentru a convinge personalul au fost minime. „Oamenii sunt foarte nemulțumiți pentru că le-a fost luat din salariu aproape 50%. Vrem să li se acorde un salariu corespunzător pentru munca prestată și complexitatea postului. Nu vrem stimulente, cerem includerea lor în salariul de bază”, a spus Curcă, în fața celor aproximativ 50 de funcționari adunați pe holul de la intrare. „Am avut o întâlnire cu toți salariații, care au prezentat cele cinci revendicări. Am făcut un proces verbal, pe care l-am trimis la Minister și la Prefectura Vrancea. Nu știu exact câți angajați au participat de la Casa de Pensii, cei de la ghișee nu au plecat. Noi, la nivel local, nu avem putere să rezolvăm nemulțumirile lor”, ne-a declarat Adrian Juravle, directorul executiv al CJP, care mai spune că angajații săi au protestat, fiind solidari cu cei de la AJPS și ALOFM. Cu toate că nu s-au înregistrat incidente, paza protestului a fost asigurată de o echipă de jandarmi, la cererea conducerilor instituțiilor.

„Asta e, au dreptate!”

Cu greu au reușit șefii de instituții să cadă la o înțelegere cu protestatarii, cu atât mai mult cu cât aceștia nu au obți-nut nici măcar o promisiune. „Solicitările pe care le-au făcut o să le transmit la Inspecția Muncii, care le va transmite la Minister. Sunt revendicări generale, care nu aparțin instituției noastre din teritoriu. Ei cunosc legea și știu cum să citească o lege și să o aplice. Ei trebuie să respecte legea. De fapt, funcționarii vor modificarea legii. Am stabilit de comun acord ca de la ora 11.00 activitatea să fie reluată”, a declarat Victoria Diaconu, directorul executiv al ITM Vrancea.
La protestul de la ITM au participat 37 de persoane din totalul de 50 de angajați pe care îi are instituția, restul fiind în concediu de odihnă, de creșterea copilului sau au invocat motive personale. „Asta e, au dreptate!”, a spus o femeie, venită cu acte la ITM. „Vin de la Finanțe, e grevă și acolo. Unde să te mai duci, să nu fie grevă? Am plecat de la Finanțe ca să îmi rezolv treburile aici, dar și aici e grevă!”, a declarat un alt vrâncean, în vârstă de 37 de ani, care voia să își deschidă o afacere. „Conducerea instituției a atras atenția angajaților că protestul nu este autorizat și că pe perioada desfășurării grevei nu vor fi plătiți”, a adăugat Mircea Moise, purtătorul de cuvânt al ITM.
Dacă aici angajații nu vor primi bani pentru cele câteva ore de grevă, la ALOFM nu era încă sigur. Singurele birouri care au funcționat ieri, în timpul protestului spontan, erau cele de la ALOFM. Cu toate că șomerii au destul timp la dispoziție să înțeleagă astfel de situații, directorul executiv, Iozefina Iaru, a menținut activitatea. „Asigurăm activitatea până când se vor termina persoanele de pe hol. Nu vor fi tăiate salariile angajaților. Vom face totul conform legii”, a apreciat Iaru. Cu toate că au reușit doar să trimită niște liste cu revendicări la București, funcționarii   și-au reluat activitatea integral, unii în jurul orei 11.00, alții după ora 13.00. 

Finanțele Adjud și Panciu, închise

Persoanele care au avut treabă, ieri, la Administrația Finanțelor Publice Adjud sau Panciu au fost nevoite să facă cale întoarsă, deoarece erau întâm-pinate de mesajul „Grevă spontană”. „Vom susține greva pentru o perioadă nedeterminată, deoarece nu se poate trăi cu salariile acestea de mizerie. Am un venit de 477 lei, ceea ce este revoltător”, a precizat un funcționar al Finanțelor Publice Adjud. La Panciu, finanțiștii nu au ieșit în stradă, dar au protestat în birouri.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?