Guvernul vrea să elimine gratuităţile pentru veterani

0
167


Guvernul intențio-nează să elimine scutirea de la plata abonamentului telefonic și radio-tv pentru veteranii de război, precum și dreptul la gratuitate pe transportul în comun și CFR pentru persoanele persecutate politic și să taie indemnizațiile persoanelor cu handicap, înlocuindu-le cu sume fixe.
Noile reduceri de cheltuieli ar urma să fie aplicate de la 1 ianuarie 2011, împreună cu diminuarea indemnizațiilor acordate celor care îngrijesc persoane cu handicap, foștilor deținuți politici, pensionarilor membri ai uniunilor de creație și revoluționarilor.

În același timp, Casa Națională de Pensii nu va acorda nici anul viitor bilete de odihnă și nici ajutoare la ieșirea la pensie sau la trecerea în rezervă a cadrelor militare, conform unui document aflat în stadiu de va-riantă de lucru și citat de Jurnalul Național.

Astfel, Guvernul ar urma să taie indemnizațiile primite de persoanele cu handicap și să acorde sume fixe lunare, respectiv 340 de lei pentru handicap grav, 250 de lei pentru handicap accentuat și 35 de lei pentru handicap mediu. În cazul persoanelor cu handicap care realizează venituri, alocațiile vor fi de 205 lei pentru handicap grav, 160 de lei pentru handicap accentuat și 20 de lei pentru handicap mediu.

Tot de la 1 ianuarie 2011 ar urma să fie tăiate și indemnizațiile acordate celor care îngrijesc persoane cu handicap, care sunt în prezent de 400 de lei lunar. Asistentul persoanei cu handicap va primi doar 50% din salariul net al unui asistent social debutant cu studii medii și va fi obligat să îngrijească două persoane cu handicap. Dacă nu poate îngriji două persoane cu handicap din cauză că are în grijă o persoană singură cu handicap sever, va primi doar jumătate din sumă.

În cazul copiilor cu handicap, familiile acestora vor primi un ajutor de 91 de lei pentru cei cu handicap grav, 68 de lei pentru handicap accentuat și 33,5 lei pentru handicap mediu.

Documentul indică și abro-garea unor texte de lege care acordau ajutoare sociale pentru veteranii de război și pentru persoanele persecutate politic în regimul comunist. Astfel, ar urma să fie eliminată, potrivit propunerilor din documentul citat, scutirea de la plata abonamentului telefonic și a celui radio-tv pentru veteranii de război, iar cei persecutați politic pierd, pe lângă aceasta, și dreptul la gratuitate pe transportul în comun, dar și la CFR.

Totodată, indemnizațiile primite de persoanele persecutate politic și revoluționari vor fi menținute la un nivel redus cu 25%, în timp ce in-demnizațiile primite de pensionarii din sistemul public de pensii care sunt membri ai uniunilor de creație ar urma să fie diminuate cu 50%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here