Adjudenii sunt terorizați de haitele de câini fără stăpân, care îi urmăresc la tot pasul. Patrupedele care își duc traiul printre blocurile din oraș au băgat spaima în oameni. În ultimele trei luni s-au înregistrat, la Serviciul de Primire Urgențe Adjud, 20 de cazuri de pacienți mușcați de câini.
În Adjud, câinii comunitari sunt iarăși o prezență obișnuită la fiecare colț de stradă. După campania nereușită de strângere a acestora și în urma scandalurilor legate de adăposturile pentru animale cu fundațiile ce activează în acest domeniu, mai-danezii au reapărut, numărul lor fiind în continuă creștere. Problema câinilor fără stăpân, a ajuns un fenomen greu de stăpânit pentru Adjud, deoarece în permanență sunt aduși în oraș zeci de câini din satele învecinate, de către stăpânii care nu mai au ce să le dea de mâncare. Alte patrupede sunt descărcate din tirurile care vin la fabrica de hârtie pentru aprovizionare. Adjudenii au început să ocolească aproape tot orașul pentru a ajunge la serviciu, numai să nu se întâlnească cu ei, de frica unui atac. În ultimele trei luni s-au înregistrat, la Serviciul de Primire Urgențe Adjud, 20 de cazuri de pacienți mușcați de câini. „S-au prezentat la Urgențe, atât copii cât și adulți cu plăgi mușcate de câini necunoscuți, pacienții fiind trimiși, după ce li s-a acordat primul ajutor, la Spitalul Focșani, secția Boli Infecțioase, pentru administrarea vaccinului antirabic, deoarece unitatea noastră nu dispune de acesta”, a declarat un angajat care face parte din personalul medical Primire Urgențe, Adjud.
Autoritățile locale spun că au rea-lizat toate acțiunile necesare pentru eradicarea câinilor comunitari, prin procedee de ste-rilizare și crotaliere, dar numărul lor nu poate fi diminuat atâta timp cât aceștia sunt aduși din alte părți, în flux continuu. „Am folosit toate resursele posibile pentru rezolvarea acestei probleme, am apelat și la organele de poliție în scopul depistării persoanelor care aduc câini în oraș, dar fără folos. S-au cheltuit mulți bani pentru procurarea celor necesare prinderii și sterilizării acestora. Am avut surpriza neplăcută de a constata că după ce i-am prins și ulterior i-am închis într-un spațiu, oamenii au venit pe timpul nopții și le-au dat drumul, distrugând adăpostul. Åtim că este o problemă gravă și facem tot ce se poate pentru soluționarea ei”, a precizat Constantin Armencea, primarul Adjudului.
Disputa pe câini
De înmulțirea câinilor vagabonzi și șederea lor printre blocuri sunt vinovați și unii adjudeni, care îi hrănesc și îi apără de hingheri. Mai mult, cei de la blocuri sunt împărțiți în tabere: unii care îi ocrotesc și alții care nu vor să-i vadă. Atâta timp cât oamenii le dau de mâncare, comunitarii nu vor părăsi zona. Chiar dacă maidanezii au devenit o problemă majoră în ultimul timp, iar numărul reclamațiilor a crescut, iubirea față de animale îi face pe locuitorii Adjudului să se ia la ceartă cu cei care îi strâng. Oamenii sunt dispe-rați de câinii fără stăpân deoarece trebuie să fie mereu vigilenți la fiecare pas, ca nu cumva să fie atacați. „M-am săturat de maidanezii din Adjud, mi-e frică să mai merg pe stradă, chiar într-o dimineață când mergeam la serviciu, m-au încolțit vreo șapte câini, dar am scăpat prin minune. De atunci am o frică permanentă”, a spus Maria din Adjud. Locatarii blocurilor s-au săturat de mizeria pe care o lasă câinii comunitari, de gălăgia produsă de aceștia și mai ales le este teamă să-și lase copiii la joacă în fața blocului. „Eu stau la parter și am în fața geamului cinci câini care fac mizerie, gălăgie și îmi trag rufele de pe sârmă să doarmă pe ele. I-am alungat de câteva ori, dar se întorc deoarece îi hrănesc vecinii. Ar trebui amendați aceștia”, a relatat Monica, 22 ani, din Adjud. Adjudenii cred, spre disperarea lor, că dacă această problemă nu se va rezolva, în curând numărul câinilor va ajunge cât cel al locuitorilor municipiului.