Şcoli în pericol să ia foc!

0
274


Mai multe unități de învățământ din județ nu au avize sau autorizații de securitate la incendiu nici acum, la aproape o lună de la începerea anului școlar. Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vrancea, în urma controalelor efectuate, au constatat că materialele combustibile din compunerea acoperișurilor nu sunt protejate corespunzător, coșurile de evacuare a fumului nu sunt verificate și astfel există pericolul de a lua foc în orice moment.

Aproximativ 100 de unități de învățământ din județ nu sunt pregătite pentru venirea iernii. Elevii și profesorii din foarte multe școli vrâncene riscă să ardă de vii în unitățile de învățământ. Asta pentru că administratorii școlilor și grădinițelor nu iau măsurile de apărare împotriva incendiilor.
În urma controalelor efectuate de reprezentanții ISU la unitățile de învățământ din 40 de localități și patru orașe s-a constatat că la multe dintre acestea materialele combustibile din compunerea acoperișurilor nu sunt protejate co-respunzător, coșurile de evacuare a fumului nu sunt verificate și astfel există pericolul de a lua foc în orice moment. De asemenea, la tablourile de distribuție a curentului electric, pompierii au găsit siguranțe necalibrate, iar exercițiile de evacuare în caz de incendiu, care ar trebui să se facă periodic în unele unități de învățământ, lipsesc cu desăvârșire din programul celor responsabili.

Becuri atârnate de tavan

De asemenea, au fost găsite becuri care atârnau pur și simplu de tavan, fără a avea globuri de protecție.
Autorizația de securitate la incendiu este un act administrativ, emis de reprezentanții ISU, prin care se certifică, în urma verificărilor în teren și pe baza documentației întocmite privind realizarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor, îndeplinirea cerinței esențiale, respectiv securitate la incendiu, la construcții, instalații tehnologice și alte amenajări. Autorizația de securitate la incendiu conferă persoanelor fizice sau juridice, deținătoare ale construcțiilor instalațiilor și ale altor amenajări, dreptul de a le edifica, de a le pune în funcțiune și de a le exploata din punctul de vedere al îndeplinirii cerinței esențiale, respectiv securitate la incendiu.
Sunt și școli care nu pot obține autorizația de securitate la incendiu până la finalizarea lucrărilor de reabilitare, iar în astfel de cazuri unitățile de învățământ au primit avize. În județ sunt destule școli care sunt foarte vechi și în acest caz, autorizația de securitate la incendiu nu prea poate fi emisă.
Pentru a putea obține autorizația de securitate la incendiu, administratorii unităților de învățământ trebuie să întocmească documentația necesară și să achite și câteva taxe. Taxe care nu sunt foarte mari, ci de câteva sute de lei. La unitățile de învățământ unde au fost găsite pro-bleme au fost aplicate avertismente, dar și o sancțiune contravențională. „În urma controalelor efectuate de la începutul anului și până pe 30 septembrie au fost aplicate șase avertismente, dar și o sancțiune contravențională. Administratorii unităților de învățământ la care au fost găsite nereguli, au primit un termen pentru a  remedia problemele”, a declarat sergent major George Dumitrache, purtătorul de cuvânt al ISU Vrancea.

Probleme vechi

Reprezentanții ISU Vrancea spun că în  județ sunt aproximativ 100 de unități de învățământ care nu au avize sau autorizații de securitate la incendiu. Aceste nereguli găsite la unitățile de învățământ nu sunt o noutate. Åži în anii trecuți, situația era aceeași.
Neregulile țin și de personalul responsabil pe linie de situații de urgență, dar și de lipsa banilor. Spre exemplu, pentru a face exerciții de evacuare în caz de incendiu nu este nevoie de bani, ci doar de respon-sabilitate.
În cele mai multe cazuri, administratorii unităților de învățământ nu pot remedia problemele deoarece nu au bani. Deși au făcut demersuri către primării pentru a primi banii necesari, ei nu i-au obținut nici acum, având în vedere că și primăriile sunt în pragul falimentului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here