Reducerea cheltuielilor în instituțiile publice cu 20 de procente este o măsură care le duce încet, dar sigur spre faliment. Reprezentanții Cantinei de Ajutor Social au încercat diminuarea cheltuielilor prin reducerea porțiilor asistaților, dar cu toate acestea instituția abia face față solicitărilor. Scumpirea alimentelor este o altă problemă. Directorul Cantinei, Angela Lungu, spune că va face o adresă către primărie, în care va prezenta problemele cu care se confruntă.
De primirea altor cereri pentru ca și alte persoane să beneficieze de hrană, nici nu poate fi vorba, atâta timp cât și pentru cei asistați este un chin să le pregătești zilnic porții cu 4,8 lei. „Nu mai facem față cheltuielilor. Trebuie să avem niște discuții cu cei de la Primărie. Chiar nu știu de unde să mai reduc acei 20%. De la hrană nici nu poate fi vorba să mai iau! Dacă iei din cantitatea respectivă, iese zeamă lungă și apoi ies discuții că li se fură din porții. Aș vrea totuși să-mi lase ăia 20 % pentru că mă încadrez în bani”, spune Angela Lungu.
Directorul a mai adăugat că pentru furnituri de birou i s-au acordat numai 2.000 de lei anul acesta, când pentru un simplu ordin de plată se consumă patru hârtii. Pentru plata energiei, autoritățile au acordat Cantinei suma de 8.000 de lei, în situația în care numai factura lunii august a atins suma de 800 de lei. „Dacă tai gazul, nu am cu ce găti și atunci trebuie să închid Cantina. Acum s-au scumpit și alimentele. Furnizorul de pâine m-a anunțat că nici el nu mai poate face față și va trebui să plătim mai mult”, a adăugat Angela Lungu.
***
De la Cantină, primesc hrană zilnic 350 de asistați. Această masă este, cu siguranță, pentru fiecare dintre ei un real sprijin.
Dacă 115 dintre ei plătesc 30% din valoarea totală, restul primesc acest sprijin în schimbul a 72 de ore de muncă prestate în folosul comunității la Direcția de Dezvoltare Servicii Publice Focșani. Astfel, asistații lucrează la măturatul străzilor sau la spații verzi. Sunt scutite de la prestarea muncii în folosul comunității mămicile care au copii sub șapte ani, bătrânii și persoanele bolnave sau cu handicap.
Din meniul zilnic fac parte carnea de pasăre, telemeaua, ouăle, legumele, iar uneori mai primesc și desert. În această perioadă, având în vedere că una dintre angajate este în concediu, asistații primesc hrană rece. Pentru cei peste trei sute de beneficiari gătesc zilnic doar două bucătărese, chiar dacă la numărul de asistați ar trebui mai mulți angajați.