Președintele PSD, Victor Ponta, a declarat, într-o emisiune televizată, că formațiunea pe care o conduce va propune, prin intermediul programului de guvernare, patru cote de impozitare diferențiate, respectiv 0%, 15%, 25% și 35%.
Potrivit liderului social-democrat, prima cotă de impozitare – 0%, se va aplica veniturilor de până la 1.000 de lei lunar, iar cu 15% vor fi impozitate veniturile cuprinse între 1.000 de lei și până la echivalentul a 1.000 de euro pe lună, aproximativ 4.300 de lei.
Cota de impozitare de 25% va fi aplicată celor cu venituri cuprinse între echivalentul a 1.000 de euro și 2.000 de euro, asta însemnând circa 8.600 de lei lunar, urmând ca impozitul de 35% să se aplice celor care au venituri mai mari de 10.000 de lei lunar.
„Nu există impozitare diferențiată în nicio țară din lume decât dacă o pui lângă deduceri fiscale”, a afirmat Ponta, la Antena 3.
Președintele PSD a prezentat, totodată, un pachet de măsuri economice și financiare care vor fi regăsite în programul de guvernare al formațiunii, care va fi supus adoptării la Congresul din 16 octombrie.
Printre acestea, Ponta a amintit de impozitul pe profit, pe care inițial social-democrații doreau să-l reducă la valoarea de 15%, în ultimă instanță optându-se pentru ideea de a rămâne la valoarea actuală de 16%.
„Impozitul pe profit vroiam să-l reducem până la 15%. Este un singur punct procentual care pentru societăți nu înseamnă aproape nimic, dar pentru buget înseamnă o scădere destul de importantă și atunci am decis că vom păstra impozitul pe profit la 16%”, a spus Ponta.
El a mai spus că PSD își dorește să egalizeze venitul minim din sistemul de stat cu cel din sistemul privat și să-l crească până la 750-800 de lei lunar, acest mod permițând încasări mai multe la bugetul de stat.
O altă măsură pe care o are în vedere PSD este scutirea timp de un an de zile de la plata obligațiilor către stat a angajatorilor care creează noi locuri de muncă, în special pentru tineri.
Liderul PSD a mai spus că social-democrații vor reducerea cu 3% la angajator a contribuției pentru asigurările asigurările sociale de stat, iar contribuția la sănătate să fie plafonată la cinci salarii.
În ceea ce privește TVA, Ponta a afirmat că valoarea de 24% va rămâne în vigoare pentru unul sau doi ani fiscali, până se va reuși acoperirea celorlalte reduceri avute în vedere.
„Putem și încercăm să facem reducerea de TVA la alimentele de bază – pâine, zahăr, ulei, lapte și carne, dar pentru asta, cel puțin o perioadă de timp, un an sau doi, trebuie să păstrăm cota actuală de 24%, cotă care și-a produs practic efectele, inclusiv cel inflaționist. Scăderea sa ar însemna niște scăderi de venituri la buget și n-ar mai opri practic creșterea de prețuri. Ne dorim TVA la alimente de bază de 5%, dacă reușim să acoperim această pierdere la buget care este undeva peste 0,8 % din PIB”, a afirmat liderul PSD.
O altă măsură anunțată de Ponta a fost construirea unui mecanism eficient de absorbție a fondurilor europene, care să însemne reducerea formalităților, salarizarea pentru cei care lucrează în domeniu, minister unic, asigurarea cofinanțării, evitarea suprapunerii cu programe din bugetul național și rambursarea TVA sau compensarea cu datorii la buget pe măsură ce aceste cheltuieli se fac.
Alte măsuri economice și financiare enumerate de liderul PSD sunt: compensarea datoriilor de la stat cu cele ale companiilor private până la o sumă de 100.000 de lei, revenirea la sistemul de microîntreprinderi, crearea unui comitet de transparență a cheltuielilor bugetare, standarde de cost foarte clare la bugetul de funcționare și de dezvoltare al autorităților publice centrale și locale, creșterea veniturilor nefiscale din redevențe, concesiuni, chirii, dar și creșterea impozitelor și taxelor pe proprietate.
Ponta a mai enumerat crearea unui program pentru reducerea evaziunii fiscale, la fel ca cel aplicat în țările din jurul României sub auspiciile Băncii Mondiale, accizarea la producător, dar și înghețarea prețului la energie pentru populație prin schimbarea structurii coșului de consum. „Adică acea energie ieftină să meargă către populație și energia la prețul normal către producător. Acum este exact invers”, a conchis Ponta.