Magazinele de haine second hand sunt luate cu asalt. Tot mai mulți vrânceni vor să traverseze perioada de criză îmbrăcați cu hainele purtate de semenii din Uniunea Europeană. Pensionari, elevi sau salariați trec zilnic pragul magazinelor second-hand din municipiu. La oraș vin oameni chiar și din localitățile de prin împrejurimi, pentru a se înnoi cu hainele pe care alții le-au considerat demodate sau uzate. Chiar dacă nu sunt noi, cumpărătorii sunt mulțumiți. Cu câțiva lei au haine de calitate și de cele mai multe ori și de firmă.
În vremuri de criză, puțini sunt cei care mai țin cont de ten-dințe în modă, de culori sau accesorii. Până la urmă și moda e făcută tot de oameni și poți să fii la modă și cu haine second-hand (SH). Uneori, pe rafturile cu haine la mâna a doua se pot găsi și articole de firmă sau țesături calitativ mai bune ca cele noi, găsite în magazine. SH-urile și-au creat în ultima perioadă o clientelă variată, de toate vârstele și din toate categoriile sociale. Fiecare caută un chilipir, un articol bun și la un preț accesibil sau pur și simplu intră din curiozitate.
Oricât de bine ar merge vânzările, comercianții spun că și aceste magazine simt criza. Åi pentru a trece cu bine peste ea, au creat diferite oferte și reduceri de preț. „Avem zile în care vânzarea merge mai bine, altele în care merge mai prost. Åi noi simțim criza, și la noi mergeau vânzările mai bine altădată. Acum, depinde și ce marfă avem. Acum se caută mai mult articolele de sezon, cum ar fi gecile, puloverele și pantalonii. Avem și accesorii, cum ar fi gențile și curelele. De multe ori, printre hainele la mâna a doua vin și articole noi. Clienții sunt de la elevi până la pensionari”, spune Maria D., vânzătoare într-un magazin de pe strada Cuza Vodă.
Joi, din magazinul în care aceasta lucrează, puțini clienți au ieșit fără să fi achiziționat măcar un articol. Fiecare și-a luat un tricou sau un pulover, pentru care a plătit mult mai puțin decât dacă l-ar fi cumpărat din magazinele cu articole noi. De exemplu, o elevă care a intrat în magazin, a fost una dintre clientele care și-a ales un pulover pe gât, pentru care a plătit puțin peste zece lei.
Oferte săptămânale
Pentru ca afacerile să meargă și mai bine, mulți comercianți au făcut oferte cu care ies în față săptămână de săptămână. Mai multe magazine de haine second-hand din municipiu vând toate articolele vestimantare la jumătate de preț, la fiecare sfârșit de săptămână. Astfel, marfa ce mai rămâne în ma-gazin, care nu s-a vândut în cursul săptămânii, este vândută la preț de unu sau doi lei bucata. „Omul care vrea să-și ia un lucru bun vine în prima zi a săptămânii, când aducem marfă nouă. Vin nu numai focșăneni, ci și de pe la țară”, mai spune Maria.
Clienții fideli vin și se informează direct din magazin când vine noul lot de haine. „Sunt foarte bune și sunt și ieftine. Chiar dacă m-am mai îngrășat, aici găsesc tot ce îmi trebuie. Din cap până în picioare sunt îmbrăcată din acest magazin. Am venit să mă informez când primesc marfă nouă, pentru că nu am mai fost demult și aș vrea să-mi mai cumpăr câte ceva pentru iarnă”, spune Åtefana Stoian, pensionară, clientă a unui magazin second-hand.
Prețuri pentru buzunare sărace
Cumpărătorii vin, în special, atunci când magazinul are afișate prețuri de ofertă, dar și când primește un nou lot de marfă. Pentru a cumpăra un rând de haine la mâna a doua nu cheltui mai mult de 50 de lei. Un pulover costă între 12 și 14 lei. O pereche de pantaloni se vinde cu un preț cuprins între 10 și 15 lei, în timp ce o geacă groasă va costa în jur de 30 de lei.
Dacă cumpărătorul intră miercurea sau vinerea în magazin și cumpără ceva, toate acestea pot fi achi-ziționate la jumătate de preț sau chiar cu doi lei bucata. Până și încălțămintea se caută, iar vânzătorii susțin că este de calitate.
Gospodinele răscolesc zilnic și rafturile pe care sunt așezate produse pentru casă, cum sunt lenjeriile. Un cearșaf plic costă 9 lei, iar unul pentru pat 7. Pentru că frigul bate la ușă, pilotele se vând cu un preț de circa 37 de lei. În funcție de mărime, perdelele costă între 14 și 20 de lei. Chiar dacă unii nu recunosc, sunt persoane care cumpără inclusiv lenjerie intimă la mâna a doua. „Magazinele astea au început să meargă bine și în străinătate. Peste tot este criză. Avem și tineri mai pretențioși care ne calcă pragul pentru că de multe ori avem și haine de firmă”, ne mai spune vânzătoarea.
Cu haine la mâna a doua sau nu, omul de calitate se cunoaște oricum și se știe că omul face haina și nu haina pe om…