Ion și Denis Cătălin Moroca, de 49, respectiv 25 de ani, au ajuns în arest preventiv, după ce au furat din casele mai multor vrânceni. Anchetatorii spun că cei doi aveau un mod deosebit de a acționa și de aceea au fost destul de greu de prins. Alte câteva persoane, printre care și o femeie, sunt cercetate în stare de libertate. Suspecții au spart și casele mai multor șefi de instituții din Focșani, de unde au furat bani, bijuterii, ceasuri și electronice. În urma perchezițiilor, au fost găsite o parte din bunuri, dar și un pistol cu amortizor și 14 cartușe, dintre care unul pe țeavă.
Polițiștii și procurorii vrânceni au reușit să anihileze o rețea de hoți, foarte bine organizată. Principalii suspecți, Ion și Denis Cătălin Moroca, tată și fiu, au fost arestați preventiv pentru 29 de zile pentru comiterea mai multor furturi. Gruparea este mai mare, alte câteva persoane, printre care și o femeie, fiind cercetate în stare de li-bertate.
Potrivit polițiștilor, gruparea a acționat din februarie și până în septembrie anul acesta, până acum fiind probate șapte fapte. Nu este exclus ca tatăl și fiul să mai fi comis și alte fapte, rămase cu autori necunoscuți. Ion și Denis Cătălin Moroca au furat mai ales din casele oamenilor cu bani. Surse din rândul anchetatorilor spun că printre victimele celor doi s-ar număra și șefii unor instituții din Focșani, printre care cel al Gărzii Financiare. Anchetatorii spun că tatăl și fiul aveau un mod de operare deosebit, lucru care a făcut ca aceștia să fie reținuți abia acum. „Suspecții aveau un mod de operare deosebit și de aceea prinderea lor a fost destul de dificilă. Până acum, au fost probate șapte fapte și se continuă cercetările pentru stabilirea întregii activități infracționale. În general, sustrăgeau bijuterii, electrocasnice și bani. Pentru identificarea principalilor suspecți, am primit sprijin și din partea altor structuri și chiar aș vrea să le mulțumesc”, a declarat comi-sarul șef Ionel Popescu, șeful IPJ.
Å¢inta hoților: oamenii cu bani
Membrii grupării nu se încurcau cu lucruri mărunte și nici nu au călcat prin casele oamenilor săraci. Printre victimele celor doi s-au numărat, în afară de avocați, și câțiva șefi de instituții din Focșani. Acestora le-au fost prădate locuințele când erau plecați în concedii. Una dintre victimele familiei Moroca a fost chiar șeful Gărzii Financiare, din casa căruia au sustras ceasuri și telefoane. Cei doi au acționat în momentul în care acesta era plecat din țară.
Înainte de a acționa, tatăl și fiul își alegeau foarte bine victimele și le urmăreau până prindeau momentul oportun. Ei au furat atât de la persoane fizice, cât și din societăți co-merciale. Cei doi sunt suspectați și de spargerea apartamentelor ANL, într-o singură zi fiind prădate trei astfel de apartamente, situate pe aceeași scară.
Modul de operare, cunoscut din alte fapte, a fost cel care i-a dat de gol pe hoții Moroca. Anchetatorii spun că gruparea era foarte bine organizată și fiecare membru știa foarte bine ce are de făcut. Victimele erau urmărite o vreme, iar în momentul în care hoții știau că acestea nu sunt acasă, acționau. În general, tatăl și fiul intrau în casele vrâncenilor prin efracție sau escaladare și cu ajutorul unor instrumente specifice distrugeau butucii de la ușă și într-o clipă intrau în case. Ajunși înăuntru, hoții sustrăgeau bani, bijuterii, ceasuri, electronice, cu alte cuvinte furau obiecte de valoare, dar în același timp și de mici dimensiuni.
Pistol fără permis de port armă
În urma perchezițiilor, efectuate în trei județe, anchetatorii au găsit o parte dintre bunurile furate. După ce acționau, cei doi părăseau județul și obișnuiau să meargă la Giurgiu sau Galați. În total, au fost efectuate percheziții în opt locații din județele Vrancea, Galați și Giurgiu, dar și în mașinile cu care se deplasau cei doi. În imobilele percheziționate, au fost găsite bunuri pentru care nu s-a putut justifica proveniența. De asemenea, au fost găsite mai multe cagule și mănuși, un box (armă albă, alcătuită dintr-o placă de metal cu găuri pentru degete și cu o creastă de sinuozități, cu care se atacă ținând pumnul strâns-n.r.), dar și un pistol cu amortizor. Polițiștii spun că Ion Moroca nu avea permis de port armă pentru arma letală găsită în mașina sa. „În urma perchezițiilor, au fost găsite foarte multe bunuri, dar și o parte dintre instrumentele pe care le foloseau în momentul în care comiteau faptele. Este vorba despre cagule, mănuși, dar și alte obiecte. În urma perchezițiilor efectuate în mașina cu care principalul suspect se deplasa, a fost găsit și un pistol cu amortizor cu 14 cartușe. Nu știm dacă acesta a fost sau nu folosit, acest lucru urmând să se stabilească. Se fac cercetări asupra bunurilor ridicate în urma perchezițiilor, pentru a stabili dacă au mai comis și alte fapte înregistrate cu autori necunoscuți”, a declarat Luminița Dogaru, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Focșani. Unul dintre cei doi suspecți ar putea fi implicat și în furtul casei de bani de la Remat, din anul 2009. Atunci, casa de bani în care se aflau 50.000 lei, a fost luată cu totul.
Dispozitive pentru anihilarea câinilor
Munca anchetatorilor abia acum începe. Oamenii legii spun că ceea ce au făcut până acum reprezintă doar 30-40% din volumul de muncă. „Munca abia acum începe. Va trebui să facem verificări serioase și vom lua legătura și cu Inspectoratele de Poliție din alte județe pentru a face verificări. Autorii și-au colecționat instrumente cu care dădeau spargeri și printre acestea au fost găsite și dispozitive cu electroșocuri dar și dispozitive pentru anihilarea câinilor. Aveau un mod specific de a se organiza și de a acționa. În general, rupeau butucul de la uși, sau dacă nu, forțau ușile și ferestrele. Vreau să le recomand cetățenilor să-și asigure ușile și cu o yală aplicată, pentru că este mult mai sigură”, a afirmat comisarul șef Marian Cârjică, șeful Serviciului de Investigații Criminale din cadrul IPJ.