În funcție de proveniența și în raport cu unele caracteristici nutritive, vă prezentăm următoarele grupe de alimente:
1.Carnea și derivatele acesteia
Folosim carnea provenită de la mamifere, păsări, pești, mai rar de la crustacee, moluște, amfibii, etc. Carnea reprezintă o sursă principală de proteine (18-22%), având valoare biologică ridicată.
2.Laptele și produsele lactate
Se consumă lapte de vacă, de oaie, mai puțin de capră și bivoliță. Laptele este apreciat drept un aliment complet și o sursă de proteine de calitate superioară. Este, de asemenea, o sursă prinpipală de calciu.
3.Ouăle
Se folosesc ouăle de găină, și mai rar cele de gâscă, rață, curcă etc, este un aliment valoros, cu proteine de calitate superioară și grăsimi ușor digerabile. Se consideră că un singur ou poate acoperi 2-4% din nevoile energetice ale organismului, 10% din necesarul de amoniacizi, 25% din nevoile de fier, 15% din cele de zinc și 10% din cele de vitamine.
4.Cerealele și derivatele lor
– se remarcă printr-un conținut ridicat de glucide, grație căruia aportul lor energetic în alimentația umană este pe primul loc. Se folosesc boabele de grâu, secară, orez, ovăz, porumb.
5.Legumele
– sunt tot alimente de origine vegetală cu un mare conținut de apă. Substanța uscată este reprezentată mai ales de glucide (glucoză, fruxtoză, zaharoză, amodon, celuloză). Proteinele sunt cele mai bine reprezentate în legumele uscate, iar lipidele din semințele oleaginoase. Legumele sunt o sursă importantă de vitamine și minerale.
6. Fructele
– conțin în principal apă, glucide cu moleculă mică, celuloză, săruri minerale, vitamine, substanțe aromate.