Reprezentanții Guvernului propun creșterea salariilor mici până la 850 de lei, dar vor să permanentizeze reducerea cu 25% din iunie, prin noua lege a salarizării, a declarat, vineri, la finalul întâlnirii de la Ministerul Muncii, vicepreședintele Federației „Sanitas”, Adrian Bârea.
Potrivit liderului sindical, salariile de până în 600 de lei ar putea ajunge la 810, 840 sau, o altă variantă a coaliției, la 850 de lei.
Totodată, pe lângă această posibilă creștere a salariilor mici, care de fapt nu înseamnă decât o recuperare parțială a veniturilor de dinainte de reducerea cu 25 de procente, Guvernul intenționează să perpetueze reducerea și în 2011, prin noua lege a salarizării unitare.
Bârea a precizat că dacă în noua lege ar fi luate în considerare salariile din iunie 2010, acest lucru ar însemna o creștere cu 33 la sută față de actualul nivel.
De asemenea, liderul sindical a mai spus că Ministerul Justiției și Consiliul Legislativ, cărora sindicatele le-au cerut avizul privind constituționalitatea folosirii ca bază în lege a salariilor reduse cu 25 la sută, au anunțat că nu pot emite o opinie oficială în acest stadiu al discuțiilor.
Reprezentanții Consiliului Legislativ au precizat că se pot exprima pe lege nu pe proiect, a afirmat Bârea.
Sindicatele susțin că este inacceptabil să se pornească în noua lege cu salariul diminuat, având în vedere că reprezentanții Curții Constituționale au spus că această măsură este limitată la șase luni.
Liderii sindicatelor s-au întâlnit și miercuri, la Ministerul Muncii, cu ministrul Ioan Botiș, ei anunțând atunci că așteaptă până vineri expertiza Ministerului Justiției și a Consiliului Legislativ privind baza din Legea unitară de salarizare.
Liderul „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, declara atunci că, în opinia sindicaliștilor, este neconstituțional ca în noua lege să se ia în calcul salariile diminuate cu 25 la sută.
Bogdan Hossu preciza că, dacă se va decide că este neconstituțional să se aplice ca bază de calcul salariile reduse cu 25 la sută, bugetarii revin la salariile din iunie 2010 și vor fi înghețate în 2011 la acest nivel, dacă nu se schimbă structura bugetului de stat.
Hossu adăuga că statul ar mai trebui să disponibilizeze încă 15.000 de bugetari. Potrivit raportărilor, au fost deja date afară aproximativ 55.000 de persoane din sistemul public.